Adio prag pentru abuzul în serviciu. Mărul discordiei din Ordonanța 13, pragul de 200,000 de lei, va fi eliminat. Anunțul a fost făcut luni seară, la Antena 3 de către Ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Noul Ministru al Justiției dă o lovitură dură PSD. Tudorel Toader, a precizat luni seară, la Sinteza Zilei, că intenţionează să elimine din lege pragul de la care abuzul în serviciu este considerat infracţiune.

„Avem în acel proiect de lege şi propunerea de modificare a abuzului în servicu, actualul 297 din Codul penal despre care vorbim, şi nu voi stabili niciun prag, nici maxim, nici minim pentru că, sigur, eram judecător la Curte, sunt membru în Comisia de la Veneţia, dar legiuitorul naţional trebuie să respecte Legea fundamentală. Legea fundamentală spune: constituie abuz fapta funcţionarului şi acolo nu se referă la un prag, ne referim la dispozitiv, ştiu bine şi considerentele”, a declarat Tudorel Toader al Antena 3.

Tudorel Toader a adăugat că prin acest lucru i se lasă judecătorului libertatea de a aprecia că o faptă de abuz cu o anumită consecinţă păgubitoare este infracţiune sau nu.

„De aceea, judecătorul are libertatea de apreciere, ţine seama de personalitate, persoana făptuitorului, de gravitatea faptei, de împrejurarea că este recidivist sau nu, de scopul, de mobilul faptei. Judecătorul poate să dea suspendare în executarea pedepsei, poate să amâne aplicarea pedepsei, după cum procurorul poate să renunţe la UP, acel celebru 318 din Cpp. Eu, ca iniţiator al proiectului de lege, nu pot să mă abat de la decizia CCR„, a spus Ministrul Justiţiei.