Răsturnare incredibilă de situație în cazul condamnării liderului PSD, Liviu Dragnea. Acest poate scăpa de condamnarea din dosarul Referendumului întrucât hotărârea judecătorească prin care a fost condamnat este nulă de drept.

Hotărârea judecătorească prin care Liviu Dragnea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumului, este de drept nulă pentru că nu a fost semnată și redacată de judecătoarea Livia Stanciu, cea care a decis sentința.

Legea obligă ca magistratul care a pronunțat hotărârea și a judecat să o și redacteze, iar în acest caz, hotărârea nu poate fi redactată și semnată de toți judecătorii, așa cum prevede legea.

„Motivarea hotărârii și hotărârea sunt nule, pentru că motivarea face parte din hotărâre, deci nu produce efecte juridice. Nu-i poate lua locul nimeni unui judecător care a făcut parte din completul care a judecat. Greșeala este că Livia Stanciu, înainte de a pleca, trebuia să-și redacteze toate hotărârile. Greșeala îl avantajează pe Liviu Dragnea, pentru că în acest moment nu mai are condamnare penală. Niciun judecător care părăsește sistemul sau este transferat nu poate pleca până nu își încheie toate dosarele. Există precedent în acest sens și chiar am avut cauze care s-au rejudecat, tocmai pentru că judecătorii au plecat la pensie fără să redacteze motivarea, iar astfel au fost anulate hotărârile”, explică avocatul Bogdan Bărbuceanu, profesor de Procedură Penală la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București, informează Jurnalul.

Livia Stanciu nu avea cum să o semneze, decât prin abuz în serviciu, pentru că acum este la Curtea Constituțională, iar în oricare dintre cazuri, fie că a fost semnată de altcineva în locul ei, fie că au semnat doar ceilalți membri ai completului de judecată, această motivare este nelegală, deci nulă, trăgând după sine și hotărârea judecătorească.

Motivarea condamnării lui Dragnea a fost redactată și publicată în 8 februarie, deși decizia de condamnare a fost luată în 22 aprilie 2016, iar situația celui care a semnat rechizitoriul era de incompatibilitate. Artizanii ,,Referendumului” – Livia Stanciu și Lucian Papici – se transformă acum în piesele care pot să anuleze condamnarea lui Dragnea”, scrie Dan Constantin în Jurnalul Național.

„Livia Stanciu a prezidat completul de 5 judecători la Înalta Curte de Casație și Justiție care a dat sentința în procesul lui Dragnea, dublând condamnarea la doi ani de închisoare cu suspendare. ÎCCJ nu a motivat sentința timp de aproape zece luni, deși în spațiul public s-a acreditat ideea că hotărârea este definitivă. Dragnea a depus la 2 februarie 2017 o contestație la executare, motivând că a fost pusă în executare o hotărâre care nu este definitivă, ceea ce împiedică executarea pedepsei.

Codul de Procedură Penală stabilește la art. 394 alin. 1 ca hotărârea să fie rezultatul acordului membrilor completului de judecată, dar pensionarea Liviei Stanciu o împiedică în mod absolut să mai participe la motivarea deciziei în cauză. Cine a semnat în locul Liviei Stanciu și dacă motivarea este legală devine o problemă de descâlcit.

Presiunea publică asupra Liviei Stanciu pentru legăturile funcționale cu binomul a impus scoaterea ei din câmpul tactic de la ÎCCJ. În 13 iunie 2016, Stanciu se adresează CSM cu cererea de pensionare avizată rapid, deși Mariana Rarinca, victima unei rușinoase erori judiciare, se afla în litigiu cu șefa Instanței Supreme. În 23 iunie, prin decret al președintelui României, scoaterea din magistratură prin pensionare devine efectivă.

Graba era justificată pentru că de la 13 iulie 2016, același președinte Iohannis o numea pe Stanciu la Curtea Constituțională. Viteza plecării lasă nemotivată condamnarea lui Dragnea, dar închide și calea legală de a emite comunicarea hotărârii instanței. Astfel, lipsea juridic hotărârea penală, inclusiv interdicțiile și decăderile izvorând din aceasta, iar hotărârea, potrivit demersului lui Dragnea, nu mai putea fi emisă vreodată în mod legal de ÎCCJ.”, opinează Dan Constantin.

Tribunalul va judeca în 15 februarie contestația depusă de Liviu Dragnea. Acțiunea depusă la Tribunalul București susține cu argumente juridice greu de respins că hotărârea pronunțată, deși definitivă, nu va putea fi niciodată semnată de către toți judecătorii care au pronunțat-o, respectiv Angela Dragne, Luciana Mera, Luminița Zglimbea, Ioana Bogdan și Livia Stanciu, deoarece fosta șefă a completului nu mai are calitatea de judecător, fiind retrasă din magistratură prin pensionare.