Liviu Dragnea și-a dat vineri, demisia din funcția de Ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, iar luni, în şedinţa Biroului Permanent al PSD, îşi va depune mandatul de preşedinte executiv al partidului. Decizia vine la câteva ore după ce Înalta Curte l-a condamnat la un an de închisoare cu suspendare dosarul “Referendumul”.

Liviu Dragnea a anunțat vineri, că i-a prezentat premierului Victor Ponta, din funcția de Ministru al Dezvoltării Regionale și că își va depune mandatul de Președinte Executiv al PSD și că va lăsa forurile de conducere să stabilească deciziile.

Dragnea a spus că respectă decizia Înaltei Curți deși se consideră nevinovat și nu înțelege motivarea acestei hotărâri a instanței.

Victor Ponta a spus că decizia Curții Supreme este una simbolică și că prin aceasta toți cei care vor îndemna românii să iasă la vot, înseamnă că vor comite o faptă penală.

”Am văzut azi decizia Curții Supreme. E o decizie juridică. Domnul Liviu Dragnea este singurul care plătește pentru votul din 29 iulie 2012, deși 7,4 milioane de români au votat, la fel și liderii PSD și PNL. A fost o decizie politică luată de un număr important de parlamentari, și tot printr-o decizie politică CCR a anulat rezultatul referendumului. Dacă se aplică regula din acest dosar, dacă îndemni lumea la vot, înseamnă că comiți o faptă penală. Decizia domnului Dagnea era demult anunțată. Vom discuta luni, în cadrul partidului și cu domnul Iohannis pentru a face o nouă nominalizare”, a spus Victor Ponta.

Înalta Curte l-a condamnat vineri pe Liviu Dragnea la un an cu suspendare deși procurorii DNA au cerut cinci ani cu executare. Decizia de azi nu este definitivă și poate fi contestată cu recurs la completul de cinci judecători de la Înalta Curte.

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe 7 octombrie 2013, alături de alte 74 de persoane, pentru folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Primul termen de judecată în dosarul lui Dragnea să fie pe 15 noiembrie 2013, față de 18 februarie 2014, așa cum stabilise anterior.

Liviu Dragnea este acuzat că și-a folosit influența  în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

În calitate de secretar general al unui partid, inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea, cu ocazia organizării și desfășurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influența și autoritatea sa în partid în scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianța politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat și anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obținute în alte condiții decât cele legale”, se arată în rechizitoriul DNA.