Livia Stanciu poate dormi liniștită. Nouă ani de zile va veghea pe multe sute de milioane de lei, la constituționalitatea legilor. Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost numit joi, Judecător la CCR de către Klaus Iohannis.

Livia Stanciu va fi  din 13 iulie, judecător la Curtea Constituțională a României. Șefa Înaltei Curți îi va lua locul lui Augustin Zegrean.

Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind numirea Liviei Stanciu în funcția de judecător la Curtea Constituțională a României pentru un mandat de 9 ani.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat joi, 9 iunie a.c., decretul privind numirea doamnei Livia Doina Stanciu în funcţia de judecător la Curtea Constituţională pentru un mandat de 9 ani, începând cu data de 13 iulie 2016”, se arată în comunicatul de presă al Administrației Prezidențiale.

Livia Stanciu a fost ”avansată” în funcția de Judecător CCR întrucât al doilea mandat de preşedinte al Înaltei Curți expiră în iulie şi ea nu mai are dreptul să mai fie aleasă în această funcţie.

Astfel că din 13 iulie, Livia Stanciu va ocupa la CCR postul deţinut până acum de Augustin Zegrean, numit judecător de Traian Băsescu.

În vârstă de 59 de ani, Livia Stanciu este doctor în drept, titlu acordat în 2008 de Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române pentru teza „Exegeza Legii Penale”.

Absolventă a Facultăţii de Drept din Bucureşti, între 1980 şi 1994 a fost procuror al Parchetului de pe lângă judecătoria Galaţi. A devenit apoi judecător şi a avansat, în următorii 10 ani, de la Secţia Penală a Tribunalului Galaţi la Secţia Penală a Curţii de Apel Galaţi. În 2004 a devenit judecător al Înalte Curţi de Casaţie şi Justiţie, instituţia pe care a condus-o, cu delegaţie, între 2007 şi 2008.

În prezent, interimatul la preşedinţia CCR este asigurat de judecătorul constituţional Valer Dorneanu, pentru că Augustin Zegrean îşi termină mandatul pe 10 iunie.