Moneda românească se prăbușește în raport cu pricipalele valute internaționale din cauza anunțului făcut de Klaus Iohannis cu privire la refuzul de a o desemna pe Sevil Shhaideh în funcția de prim ministru al României.

Euro și dolarul au ajuns miercuri, la un maxim istoric în România. Banca Națională a României a stabilit azi, un curs de 4.5409 lei pentru un euro și de 4,3504 lei pentru un dolar.

Leul s-a prăbușit după ce Iohannis a anunțat că refuză să o desemneze pe Sevil Shhaideh în funcția de prim ministru.

“Săptămâna trecută, când am avut consultări cu partidele politice, PSD și ALDE, care au țin să vină împreună la consultări, mi-au propus-o pe doamna Sevil Shhaideh pentru funcția de prim-ministru. Am cântărit cu grijă argumentele pro și contra și am decis să nu accept această propunere“, a spus Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Președintele României a precizat că solicită PSD și ALDE să vină cu o nouă propunere de prim ministru.

Klaus Iohannis nu a motivat refuzul de a o nominaliza pe Sevil Shhaideh. Însă, cel mai probabil a refuzat să o desemneze premier din cauza soțului acesteia care este sirian și pentru faptul că a lucrat 20 de ani în Guvernul Assad.

În acest moment se conturează două scenarii: PSD îl suspendă pe Iohannis, sau Președintele va refuza și a doua propunere a PSD și se ajunge la alegeri parlamentare anticipate.