Leonard Miron, fost prezentator TVR și comentator al Eurovision, desființează, Selecția Națională Eurovision România 2015, spunând că e ”manelizată” și că Luminița Anghel are piesă bună însă nu va câștiga pentru că e multă ”invidie” în acest concurs.

La doi ani de când a demisionat de la TVR, din cauza ”presiunilor” exercitate asupra lui întrucât și-a făcut publică orientarea sexuală, Leonard Miron face praf Selecția Națională Eurovision România 2015.

Prin intermediul unei ample analize a pieselor din finală, postată pe blogul personal, Leonard Miron desființează producătoarele concursului.

”Fericiţi că am scăpat de zbaterea naţională “Sfântul Valentin vs Dragobete” o altă catastrofă stă să vină peste noi: EUROVISION-ul! De ce catastrofă ? Pentru că, deşi avem puţină istorie în spate în ceea ce priveşte Festivalul cântecului European, tot nu am învăţat nimic iar România este încă pe lista ţărilor în care selecţia naţională pentru concursul cu pricina încă stârneşte pasiuni, declanşează certuri la gura … televizorului şi restructurează bugete. Toate cu impact minor asupra rezultatului final, evident. TVR organizează anul acesta selecţia naţională pentru finala de la Viena la … Craiova. WOW ! Asta da decizie şoc. Mă întreb de ce tocmai la Craiova? Dar o să revin la întrebarea aceasta câteva rânduri mai jos. Cineva m-a rugat să ascult melodiile din selecţia naţională şi să-mi dau cu părerea. Iniţial am zis nu. Nu de alta dar m-am vindecat de boala asta cu euro-cântecul cam de multicel şi acum, având pasiunile agitate în cui, mă amuz şi mă bucur de spectacolul anual în care descoperim musical că Europa se extinde de la o ediţie la alta. Apoi am analizat idea de a-mi “da cu părerea” – sport preferat şi exersat pe meleaguri mioritice. Şi uite aşa într-o seară, strângând virtual pe Skype prieteni din Spania, Germania, SUA şi România, am achiziţionat nişte pizza şi nişte bere şi ne-am pus pe ascultat şi comentat”, își începe Leonard Miron, analiza de pe blogul personal.

După care, Leonard face praf piesa lui Temișan: E că un şpriţ de vară. Catchy-cum ar spune anglo-fonii, manelizantă- cum ar spune fitosii de pe la noi. O melodie pe care s-ar putea dansa toată vara în cluburi şi pe plaje. Din păcate singurele plaje din Viena Shafbergbad şi Strandbad Gansehaufel sunt închise la ora de desfăşurare a concursului. Ceea ce nu înţeleg este de ce să cântăm în şpan-english ? După eşecul Moldovei din 2006 şi experimental nefericit Mandinga nu cred că România ar mai avea nevoie de o altă … aventură cu iz latino. Melodia parcă te-ar face să dansezi dar te răzgândesti pentru că nu te duce nicăieri, are ceva neterminat. Cum spunea cineva este singură melodie latino care te face să căşti. E clar că s-a pierdut undeva programarea la transfuzia de “sangre caliente”

Despre piesa Love won’t run away , cântată de Blue Noise, Leonard spune că: Ascultând melodia a trebuie să le explic amicilor virtuali de pe Skype cum sunt/nu sunt autostrăzile din România. Şi asta pentru că melodia seamănă cu autostrada Bucureşti-Braşov: bine pe hârtie, începe interesant dar nu duce nicăieri şi mai dai şi în gropi cu regularitate.

Nici piesa cântată de Lara Lee, nu e pe placul lui Miron: Dacă discutăm Eurovision Jr. aş fi zis fără rezerve că asta e melodia care poate. E foarte mult Rhianna, e radio-friendly şi mai are şi cam mult Georgia’s Warrior dar nu e rea. Mă gândesc cine a compus refrenul şi cine strofă că nu prea au ajuns la o înţelegere şi cam sună din două filme diferite. Sunt curios să aud variant live şi să vedem cum reuşeşte Lara să scape de coşmarul soundului excelent de pe refren în care vocea ei sună că un backing timid.

Despre piesa lui Tudor Turcu, Leonard spune că: Dacă nu citeşti cine cântă ai impresia că e un feature-ing inedit Bon Jovi cu fetele de la Tatoo. Şi Tudor joacă bine toate cele trei roluri. Ştiu că voi fi pus la zid de comunitatea gay şi de comunitatea fetelor cu tricouri ude chiar şi când nu plouă dar …. Pe scenă la Eurovision nu se mai proiectează vocea în microfon de mult. Nici Loreen şi nici Conchita nu au ţipat ci au lăsat microfonul să capteze vocea. Iar Tudor putea din 2013 să uite că în competiţia europeană nu trebuie să acoperi cu vocea nici prezentatorii şi nici membrii juriului că nu suntem la XFactor.

Leonard Miron apreciază piesa Luminiției Anghel, A million stars și o dă ca mare favorită în finala românească: Evident că ne place: este o melodie construită inspirat, care creşte, care te ţine lângă difuzor şi care îţi crează sentimentul ăla de Eurovision, de eveniment, de ceva mare. Dacă mai adaugi şi vocea excepţională a Luminiţei şi experienţa ei de scenă chiar cred că melodia poate să facă o figura bună la Viena. Mi-e teamă însă că la votul de la Craiova, Luminiţa va pierde; e multă invidie, este idea “las-o că a mai fost o dată”. Şi e păcat pentru că “A million stars” poate aduce România în primele 5 la Viena. Asta dacă nu exagerăm din nou cu coregrafia, costumele şi ideea scenică atât de complicate şi moderne încât nimeni nu le înţelege – nici măcar creatorii ei (aduceţi-va aminte de Elena Gheorghe sau Cezar Oatu) Luminiţa va câştiga la juriu dar am senzaţia că va pierde la televoting. Şi ar fi păcat pentru că melodia bate şi “Let my try” şi “Playing with fire” şi “Tornero” – cele mai bune performanţe ale noastre la Eurovision.

Despre peisa celor de la Voltaj, Leonard spune că e bine să fie în română, fără cuvinte în engleză: Asta da piesă! Şi nu e nici o surpriză pentru că este semnată Voltaj. Un concurent serios pentru “A million stars”. Sper ca băieţii să nu adauge vreun vers în engleză şi să o lase aşa, că sună foarte bine. E clar că va fi preferinţa televotingului şi juriul îi va plasa undeva pe poziţia 2 sau 3. Deci bătălia e deschisă oricum. Melodia este frumos construită, o poţi vedea pe scenă de la Wiener Stadthalle, este puternică, dar… după Conchita Wurst anul asta este o invazie de balade şi voci mari la Viena deci concurenţă este mare la capitolul melodii lente. Băieţii de la Voltaj au o enormă experienţă de scenă şi ştiu să prindă publicul aşa că aici nu va fi nici o problema. Pentru un grup de factură rock să prindă un loc pe podium la Eurovision contrazice statistică…excptie făcând Lordi desigur. Dar Voltajul are şanse se treacă de finală şi să fie destul de sus în finală. Rămâne să vedem cât de mult contează amprenta TVR-istă în finală de la Craiova.

După care, Leonard Miron se ocupă puțin de cele trei doamne care ”regizează” Selecția Națională Eurovision România 2015: Nimic pe internet nu vorbeşte de cum un partid prin mâna tremurândă de emoţii bahice şi juridice ale unui producător general al televiziunii public ar forţă-o pe vechea…FOARTE VECHEA profesionistă tv Liana Săndulescu (cea care şi-a căpătat laurii cu producţii extraordinare la “Ba Nu Ba Da” şi Corbeanca şi asta că nu amintim numai de producţiile de după 1989) să devină pe lângă consilier al PDG-ului din TVR şi producător al Eurovisionului anul acesta. Nu este menţionat nicăieri că după evidentul success al promovării la Eurovision 2014 al Primului Ministru al României şi din când în când al duetului Paula&Ovi, anul acesta şefa delegaţiei Eurovision România – Liana Stanciu ( da, despre ea este vorba, cea de la defunctul Radio Contact al cărui timbru vocal este comparabil doar cu propriile glezne) va promova cu success imaginea femeii puternice din PSD. Ce-I drept o retrogradare de PR (de la Prim Ministru la Secretar de Partid, nu ?) dar fiecare joacă cu ce are, sau măcar cu ce i-a mai rămas. Nimeni nu vorbeşte online de faptul că deşi TVR-ul se vaită de lipsa banilor iar angajaţii (cei rămaşi sau întorşi) au început să tremure din nou pe la lifturi sau la cozile deja formate la diverse clanţe de birouri pentru o nouă restructurare, insititutia în cauza va cheltui destul pentru trecerea Oltului şi cu căţel şi cu purcel.Evident că vor fi kilograme de sponsorizări pe modelul “Dacă-i ordin, cu plăcere!” Iar orice asemănare, chiar şi în perspectiva cu out-come-ul “Zilei Internaţionale a Tineretului” este pur şi simplu rea voinţă! Nu am dezgropat nicăieri ştirea că după atâţia ani în care Dan Manoliu a construit cu greu şi uneori cu success alături de o echipa excelenţă o formulă a selecţie naţionale Eurovision anul acesta laurii vor cădea cu elegantă pe fruntea inteligenţă şi corespunzător pregătită (Botox sau Dysport ce mai contează când rezultatul…se vede) al îndrăgitei crainice tv Iuliana Marciuc. Toate astea sunt doar carcoteli. Studioul TVR de la Craiova este unul foarte bun şi puternic cu audienţe care îl recomandă, notabilităţile Băniei merită şi altceva decât un festival de rang doi, iar oamenii de afaceri locali sunt gata să sprijine cultură de partid chiar dacă nu mai este şi de stat. Formulă de prezentare sparge tiparul classic al duduilor cu pile la centru, iar intervenţiile din camera verde vor fi cel puţin de aceeaşi valoare că şi show-urile pre-selecţie transmise de la Bucureşti. Mai lipseşte din ecuaţie Maria Almăşan că să fie formulă completă şi de succes pentru încă o selecţie naţională Eurovision care să alimenteze speranţele noastre pentru finală de la Viena. Sau mi-a scăpat mie ceva ? The show must go on! Şi bafta că o să aveţi nevoie !