Președintele României, Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru promulgarea Legii privind acordarea de vouchere pentru vacanţă, de către angajatori, către angajați, în cuantum maxim de 6 salarii.

Legea privind acordarea voucherelor de vacanţă, a fost adoptată, pe 3 iunie, de Camera Deputaţilor, cu 303 voturi „pentru” şi 12 abţineri, după ce a primit votul senatorilor, pe 12 martie.

Potrivit Legii, toţi angajaţii pot beneficia de vouchere de vacanţă, în limita a 6 salarii medii pe economie.

Angajaţii din sistemul privat pot beneficia de vouchere de vacanţă sau de primă de vacanţă, pe care angajatorul le acordă în urma negocierii, iar în sistemul public, în urma unui amendament adoptat, vor beneficia doar de vouchere de vacanţă nu şi de bani sau prime de vacanţă.

Vouchere de vacanţă vor fi folosite doar în turismul românesc.

Se introduce un nou sistem, acela a emiterii voucherelor de vacanţă pe suport electronic.

Cele care sunt tipărite în suport electronic, cât şi cele pe suport de hărtie, vor fi utilizate doar în unităţi turistice autorizate de Auoritatea Naţională pentru Turism.

Emiterea voucherelor de vacanţă rămâne sub controlul Ministerului Finanţelor.

Acordarea voucherelor de vacanţă pentru bugetari este obligatorie, a declarat, pe 3 iunie, ministrul Economiei, Mihai Tudose, după adoptarea ordonanţei privind vouchere de vacanţă, arătând că prevederile vor intra în vigoare în 30 de zile de la promulgare.

El a adăugat că salariaţii de la stat, bugetarii vor primi aceste vouchere, iar în privinţa angajaţilor de la societăţile private este opţională primirea voucherelor.

Acest sistem de vouchere de vacanţă păstrează facilităţile fiscale oferite angajatorilor, sunt deductibile şi scutite de la plata contribuţiilor şi taxelor salariale.