Când aud de lavandă, oamenii se gândesc în primul rând la un parfum, însă aceasta plantă are numeroase efecte pozitive atât asupra corpului, cât și asupra psihicului.
Levănțica este o plantă exotică, originară din sudul Indiei, era întâlnită și în insulele Canare și regiunile cu climă mediteraneană.

Românii utilizau florile acestei plante pentru aromatizarea băilor, dezinfectarea rănilor și alungarea țânțarilor. Uleiurile și esențele obținute din florile de lavandă au efecte calmante, tonice și relaxante.

Se cunosc în jur de 30 de specii de lavandă, cea mai cultivată fiind Lavandula angustifolia. Speciile de lavandă se cultivă în funcție de utilizarea lor finală, astfel nu aceleași specii se cultivă pentru utilizări terapeutice și pentru industria cosmetica sau a detergenților.

Cum utilizăm lavanda?

Lavanda se folosește în mai multe forme, inclusiv sub formă de ulei. Uleiul esențial de lavandă este inițiatorul revoluției aromoterapiei moderne și puteți folosi uleiul esențial de levănțica pentru a va reîntineri și relaxa trupul și mintea parfumând aerul din încăpere.

Ca tratament, s-au cunoscut efectele sale atunci când un om de știința și-a ars, mână în mod accidental în laboratorul sau, iar după ce și-a răcorit rana într-un recipient cu levănțică a constatat că rana sa se vindecă remarcabil de repede.

Se pare că acest ulei are și capacitatea de sinergie sau de potențare a efectelor altor uleiuri esențiale atunci când sunt folosite în combinație. Putem întâlni pulberi, tincturi sau capsule cu ulei de lavandă.

Se cunosc și numeroase utilizări ale lavandei în arta culinara, mai ales în zona mediteraneeană. Condiment fin și delicat, lavanda face casă bună cu gelateria și cofetăria. Vom întâlni lavanda și în salate sau antreuri, în preparate cu carne, mai ales vânat sau pur și simplu ca element de decor.

Este una dintre cele mai puternice plante de leac din lume, care oferă alinare atât fizică cât și psihică ameliorând diverse probleme, cum ar fi arsuri, afte bucale, migrene, insomnii, mușcături de insecte, afecțiuni ale pielii, infecții, stres sau tensiune nervoasa. Își datorează acest uimitor spectru de vindecare conținutului sau chimic foarte complex.

Lavanda ameliorează stările de anxietate si agitatie nervoasă. Preparatele din flori de levănțică acționează ca sedativ asupra celulelor nervoase. Ajută la detensionarea nervoasă si musculara, sunt eficente în cazurile de stres și surmenaj. În plus, ceaiul de levănțică tratează insomnia cronică. Principiile active din această plantă ajută la obținerea unui somn odihnitor.

Printre beneficiile lavandei, se numără şi tratarea depresiei sau a atacurilor de panică. roprietățile calmante, antispastice și sedative sunt bine puse în valoare în cazurile de depresie. Preparatele cu flori de lavandă sunt foarte apreciate și de pacienții care suferă de atac de panică. Substanțele active acționează rapid asupra centrilor nervoși și a sistemului neruronal.

Lavanda tratează afecțiunile respiratorii. Spre exemplu, tusea seacă, astmul bronșic, laringită, guturaiul sau gripa sunt afecțiuni care se pot trata după câteva inhalații cu lavandă.

Lavanda se foloseşte și la baie, în scop terapeutic pentru tratarea problemelor circulatorii.

Uleiul de levănțică este indicat pentru tratarea reumatismului și a artritei. Atenuează inflamațiile, are efect calmant și tonic asupra zonelor tratate. Se prepare un amestec format din 20 g de flori de levanțică uscată cu 100 ml ulei extravirgin din masline. Amestecul se pune în baie de aburi, după care se lasă timp de două zile. Se filtrează și se depozitează în flacoane speciale.

Esteto.ro este un furnizor de produse naturiste, având la vânzare o multitudine de produse cu lavandă.