Lăptișorul de matcă – beneficii pentru ten și efecte pe termen lung

Încă din antichitate, pentru un ten frumos și lipsit de defecte, femeile recurg la diverse trucuri: de la tratamente cosmetice non-invazive, pe bază de creme, până la proceduri chirurgicale. În ceea ce privește procedurile chirurgicale, cele mai întâlnite sunt tratamentele injectabile, peeling-urile chimice sau tratamentele pentru rejuvenare facială, efectuate cu aparatură specifică.

Pentru multe dintre femei însă, procedurile mai sus menționate fie sunt destul de costisitoare, fie necesită alocat un timp mai mare decât cel disponibil. Ne dorim frumusețe, însă este nevoie de anumite concesii pentru a o obține. Un truc la îndemâna oricui, însă, este folosirea de lăptișor de matcă. Acesta ne poate garanta rezultate uimitoare, obținute din confortul propriei locuințe, cu costuri și timp cu mult mai reduse, fără a fi necesară o perioadă de recuperare, asemenea cazurilor în care apelăm la proceduri cosmetice.

Lăptișorul de matcă este o substanță cu o textură vâscoasă, pe care o secretă albinele lucrătoare prin intermediul glandelor hipofaringiene. Deși din denumire pare a fi produs de către matcă, nu este așa, ci reprezintă sursa de hrană a acestora. Acesta este cunoscut și ca „lăptișorul albinelor”, având o culoare alb-gălbuie, ca un unt topit, cu un aspect perlat. La gust este acrișor, puternic astringent.

Lăptișorul de matcă este folosit ca hrană pentru matcă, încă din stadiul de larvă și, ținând cont de faptul că dintre toate albinele matca are cea mai mare durată de viață, ne dăm seama de beneficiile lăptișorului de matcă. Fiind un produs demn de o regină, încă din antichitate era folosit de femeile din înalta societate pentru a fi mereu frumoase.

În medicina chineză, rinichii sunt văzuți ca reprezentanți ai forței, iar atunci când aceștia sunt slăbiți, părul își pierde strălucirea, iar pielea se lasă, întrucât corpul reține apă. Lăptișorul de matcă era consumat întocmai pentru efectele lui, fiind un bun tonic pentru rinichi. Pe lângă asta, este un bun ajutor pentru glandele suprarenale, susținând corpul în perioadele de stres intens. Oboseala interioară este vizibilă și la exterior, iar asigurând o bună funcționare interioară a organismului, ne putem bucura și de efecte benefice la exterior.

Cele mai multe dintre efectele lăptișorului sunt așadar la nivelul tenului. Iată care sunt acestea:

  • Efect antiseptic: proprietățile antiseptice ale lăptișorului îl transformă într-un puternic aliat, ce luptă împotriva acneei. Are puterea de a distruge bacteriile de la nivelul pielii, împiedicând astfel pătrunderea lor în pori și apariția acneei.
  • Efect cicatrizant: lăptișorul de matcă accelerează vindecarea leziunilor cutanate, putând fi folosit fără probleme chiar și pe tenurile iritate, afectate de arsuri solare, alergii, roșeață. De asemenea, îndepărtează atât acneea, cât și petele post
  • acneice.
  • Efect antirid: lăptișorul de matcă stimulează producția de colagen natural, împiedicând în acest fel apariția de riduri și chiar diminuarea celor existente deja. Colagenul oferă elasticitate pielii, fiind susținut atât din interior, cât și din exterior. Lăptișorul hrănește în profunzime tenul, oferindu-i și efect de lifting.
  • Efect nutritiv: datorită conținutului bogat de vitamine, minerale și aminoacizi esențiali, lăptișorul de matcă este o sursă incredibilă de nutrienți pentru ten. Regenerează țesutul epitelial și oferă strălucire tenului, ducând astfel la revitalizarea lui.
  • Protejează împotriva fotoîmbătrânirii: expunerea la soare este benefică, însă, soarele poate fi și nociv, accelerând procesul de îmbătrânire. Consumul de lăptișor de matcă ajută la protejarea celulelor umane împotriva razelor ultraviolete, împiedicând în acest fel îmbătrânirea provocată de soare.

Lăptişorul de matcă este recomandat tuturor tipurilor de ten, cu atât mai mult celor uscate, maturate sau devitalizate. Datorită PH-ului acid însă, lăptișorul de matcă poate fi folosit cu succes și pe tenul mixt, gras sau cu tendință acneică.