Kovesi si Coldea, anchetați în scandalul fraudării alegerilor prezidențiale din 2009

Șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, fostul general SRI Florian Coldea şi fostul director SRI George Maior vor fi audiaţi în cadrul unei comisii de anchetă despre modul în care au fost fraudate alegerile prezidențiale din anul 2009.

În urma dezvăluirilor făcut de jurnalistul Dan Andronic, despre modul în care ar fi fost fraudate alegerile prezidenţiale în 2009, Parlamentul României va înființa o comisie de anchetă.

Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu au convenit să solicite Parlamentului înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară care să clarifice aspectele ce ţin de organizarea alegerilor din 2009, dar şi de rezultatul scrutinului prezidenţial.

La comisia parlamentară vor fi chemați Kovesi, Coldea, Dan Andronic, Gabriel Oprea, George Maior, cât și șeful STS.

Comisia va verifica modul în care a fost organizat scrutinul şi cum s-a decis viitorul preşedinte al României.

Solicitarea vine după un articol publicat în presă, în cotidianul Evenimentul Zilei, în care se susţinea că, în seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2009, omul de afaceri Dan Andronic a mers la locuinţa lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde  s-a întâlnit cu George Maior, şef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, şi Laura Codruţa Kovesi, la momentul acela procuror general al României.

Traian Băsescu a declarat, la B1 Tv, că noaptea alegerilor prezidențiale din 2009 au fost”câștigate de Kovesi, Coldea, Maior și Oprea”. Șeful PMP a mai spus și că nu a știut că șefii serviicilor secrete s-au întâlnit acasă la Gabriel Oprea, pe atunci vicepremier.

”Eu eram la sediul de campanie. Programul meu în ziua alegerilor a fost așa: dimineață la 8.30 m-am dus la sediul de campanie, pe urmă, la ora 10 sau 11 am plecat, mi-am luat soția, am fost la vot și am revenit la sediul de campanie până noaptea în jurul orei trei, când am ieșit și am spus «i-am curuit», apoi am plecat direct acasă. Nu, niciodată. Dacă aș fi știut, poate mă duceam și eu la un whisky. (…) Nu am știu atunci, am aflat în septembrie 2016, aflând de la Dan Andronic… Nu am o explicație. Înțeleg din articolul lui Dan că ei a fost cei care au câștigat alegerile. Azi am aflat cert că le-a câștigat Kovesi, Coldea, Maior și Oprea. Păi, eu zic să-i arestăm. Dacă au falsificat alegeri, trebuie o anchetă a Parchetului general. (…) Azi am aflat detalii, că vorbeau cu președintele: nu știu dacă cu președintele PDL, cu președintele României sau cu președintele PSD. Asta nu am înțeles. (…) Cu Kovesi vă dau scris că nu am vorbit (în seara alegerilor – n.r.). Și nici nu îmi dădea prin cap că la miezul nopții, ăștia umblă ca huhurezii, mai știu eu pe unde”, a spus Traian Băsescu.