Laura Codruta Kovesi refuză să se prezinte pe 14 iunie, la audieri în Comisia parlamentară pentru a da explicații pentru faptul că în noaptea alegerilor prezidențiale din 2009 era în casă la Gabriel Oprea și se preocupa de cum să-i potolească pe cei de la Realitatea TV.

Kovesi dă cu flit comisiei parlamentare pe motiv că ea e autoritate judecătorească.

Procurorul-șef al DNA a trimis o scrisoare Comisiei parlamentare în care precizează că nu poate fi obligată să vină la audieri. Kovesi a invocat o decizie a  CSM prin careprocurorii nu pot fi obligați să se prezinte la audieri într-o comisie parlamentară pentru că fac parte din puterea judecătorească.

„La data de 24 mai 2007, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât că «procurorii nu pot fi citați și obligați să se prezinte în calitate de martori în fața comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituționale, fac parte din autoritatea judecătorească»Față de aceste aspecte, vă comunic faptul că nu mă voi prezenta în data de 14 iunie 2017 la ședința Comisiei de anchetă”, scrie Kovesi în scrisoarea adresată lui Mihai Fifor, președintele comisiei parlamentare.

Potrivit hotărârii de înființare a comisiei, în cazul refuzului de a colabora, se poate ajunge la sesizarea conducătorului autorităţii sau instituţiei unde îşi desfăşoară activitatea persoana citată, în vederea aplicării în mod corespunzător a prevederilor regulamentelor de organizare şi funcţionare a instituţiei respective sau poate propune sesizarea organelor de urmărire penală pentru infracţiunea prevăzută de articolul 267 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal.

Așadar, Șefa DNA s-ar putea alege cu dosar penal pentru că refuză să participe la audierile din comisia parlamentară.