Koveşi iese la atac la o zi după ce Curtea Constituţională a decis că Preşedintele României trebuie să or evoce din funcţie. Folosindu-se de instituţia pe care o conduce, Koveşi se agaţă de scaun şi nu se dă dusă din funcţie.

Prin intermediul unui comunicat de presă, DNA spune că decizia CCR din 30 mai 2018 cu privire la revocarea lui Koveşi, afectează independenţa procurorilor. Comunicatul este dat ca un semnal de alarmă tras de procurorii din DNA, însă nu se regăseşte niciun nume, nicio semnătură a procurorilor care trag acest semnal de alarmă.

În contextul discuțiilor generate de comunicatul emis de Curtea Constituțională a României (C.C.R.) la data de 30 mai 2018, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită punctul de vedere exprimat de procurorii D.N.A. Este momentul să tragem un semnal de alarmă și să ne exprimăm îngrijorarea față de potențiala afectare a statutului de independență a procurorilor, care reprezintă o premisă esențială a luptei împotriva corupției. Fără garanțiile legale existente în prezent, lupta împotriva corupției nu ar fi fost posibilă, iar pierderea acestor garanții riscă să afecteze grav investigațiile desfășurate de procurorii anticorupție, se arată în comunicatul de presă al DNA.

Miercuri, CCR a decis că există un conflict de natură constituţională între Preşedinte şi Ministrul Justiţiei din cauza refuzului lui Iohannis de a o revoca din funcţie pe Laura Codruţa Kovesi. Drept urmare, judecătorii CCR au dispus ca Preşedintele României să emită decretul de refocare a lui Koveşi de la şefia DNA.

„Curtea, cu majoritate de voturi, a statuat: 1. Constată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministrul justiţiei şi Preşedintele României, generat de refuzul Preşedintelui României de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi. 2. Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Președintelui României, prim-ministrului Guvernului României și Ministrului Justiției și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în comunicatul CCR.