Kovesi este PA de la DNA. Motivarea CCR o spulberă pe Kovesi de la Șefia DNA

Kovesi este PA de la DNA. Motivarea CCR o spulberă pe Kovesi de la Șefia DNA
loading...

Laura Codruța Koveși are zilele numărate la șefia DNA. CCR a publicat motivarea deciziei cu privire la existența unui conflict de natură constituțională între DNA și Guvern. Judecătorii spun că procurorii DNA și-au depășit atribuțiile și și-au arogat drepturi ale Parlamentului și ale CCR. Drept urmare, Kovesi trebuie să..zboare de la Șefia DNA.

Motivarea Curții Constituționale o desființează pe Kovesi. A încălcat grav legile și Constituția și a comis un abuz de putere.

Curtea reține că aprecierea oportunității adoptării unei ordonanțe de urgență, sub aspectul deciziei legiferării, constituie un atribut exclusiv al legiuitorului delegat, care poate fi cenzurat doar în condițiile prevăzute expres de Constituție, respectiv doar pe calea controlului parlamentar (…). Așadar, doar Parlamentul poate decide soarta actului normativ al Guvernului, adoptând o lege de aprobare sau de respingere. (…) Având în vedere prevederile constituționale invocate, Curtea constată că nicio altă autoritate publică, aparținând altei puteri decât cea legislativă, nu poate controla actul normativ al Guvernului din perspectiva oportunității actului de legiferare. Toate faptele reclamate priveau în realitate aspecte legate de procedura de adoptare a unui act normativ, respectiv aspecte de oportunitate și legalitate care nu cad sub incidența controlului organelor de cercetare penală, indiferent de încadrarea juridică stabilită de către procuror. Întrucât, doar prin ea însăși, adoptarea actelor normative nu poate constitui elementul material al unor infracțiuni, Curtea constată că faptele reclamate prin denunțul care a stat la baza întocmirii Dosarului nr.46/P/2017 (…) nu pot intra sub incidența legii penale, indiferent de încadrarea juridică dată„, se menționează în motivarea CCR.

CCR spune că prin decizia procurorului de începere a urmăririi penale în acest caz s-a încălcat principiul separației puterilor în stat.

„Apare cu evidență faptul că Ministerul Public, ca parte a autorității judecătorești, s-a considerat competent să verifice oportunitatea, respectarea procedurii legislative și, implicit, legalitatea adoptării ordonanței de urgență a Guvernului. O astfel de conduită echivalează cu o încălcare gravă a principiului separației puterilor în stat (…), deoarece Ministerul Public nu doar că își depășește atribuțiile prevăzute de Constituție și de lege, dar își arogă atribuții ce aparțin puterii legislative sau Curții Constituționale”, se precizează în motivare.

CCR a mai constatat că, prin verificarea circumstanțelor în care a fost adoptată OUG 13/2017, DNA și-a arogat o competență ce poate conduce la un blocaj instituțional.

Declanșarea unei ample anchete penale care s-a concretizat prin descinderi la Ministerul Justiției, ridicarea de acte, audierea unui număr mare de funcționari publici, secretari de stat și miniștri a determinat o stare de tensiune, de presiune psihică, chiar pe durata derulării unor proceduri de legiferare, creându-se premisele unui blocaj în activitatea de legiferare. Astfel, sub imperiul unei temeri declanșate de activitatea de cercetare penală și de formularea unor viitoare acuzații care pot determina incidența răspunderii penale, Guvernul este blocat în activitatea sa de legiuitor. Împrejurarea creată golește de conținut garanția constituțională referitoare la imunitatea inerentă actului decizional de legiferare, de care beneficiază membrii Guvernului, garanție care are ca scop tocmai protejarea mandatului față de eventuale presiuni sau abuzuri ce s-ar comite împotriva persoanei care ocupă funcția de ministru, imunitatea asigurându-i acesteia independența, libertatea și siguranța în exercitarea drepturilor și a obligațiilor ce îi revin potrivit Constituției și legilor”, se mai arată în motivarea CCR

Drept urmare, CCR a constatat existența unui conflict de natură constituțională între DNA și Guvern, pe care, în calitatea de garant al supremației Constituției, trebuie să-l soluționeze, arătând conduita la care autoritățile publice trebuie să se conformeze.

„În ceea ce privește Ministerul Public — Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Direcția Națională Anticorupție, conduita conformă Constituției transpare din cele statuate mai sus, și anume exercitarea competențelor stabilite de lege în conformitate cu prevederile constituționale referitoare la separația puterilor în stat și, deci, abținerea de la orice acțiune care ar avea ca efect subrogarea în atribuțiile altei autorități publice. Prin urmare, Ministerul Public nu are competența de a desfășura activități de cercetare penală cu privire la legalitatea și oportunitatea unui act normativ adoptat de legiuitor„, se precizează în motivarea CCR.

Categorii: ȘTIRI

Autor

recentNEWS.ro

Puteți contacta redacția site-ului de știri www.recentnews.ro pentru sugestii, ponturi, comentarii, păreri, sau drepturi la replică, la adresa office@recentnews.ro

Comentarii

 1. bumbu
  bumbu 10 martie, 2017, 17:43

  Pentru prostia ce a făcut obiectul să plece că a făcut de rușine Dna.

  Reply this comment
 2. P
  P 10 martie, 2017, 20:36

  Nu stiu cine a scris articolul -nefiind semnat- dar autorul da o sentinta categorica: „Drept urmare, Kovesi trebuie să..zboare de la Șefia DNA.” Pai autorul nu stie pe ce lume traieste, nu stie in ce tara traieste daca mai crede ca o decizie a CCR poate schimba seful DNA. La noi (probabil autorul traieste in alta tara) DNA poate aresta tot CCR-ul dar CCR nu poate clinti un fir de par din capul sefei DNA. Doamna Codruta este atat de bine infipta in post ca si o capusa in curul lui Johannis. Nu poate fi scoasa de acolo decat cu o bucatica de carne, iar JWK nu este dispus sa cedeze nimic nici din propria carne darmite din a lui Carmen. Asa ca eu as paria cu autorul ca dna Codruta isi va termina mandatul si daca nu mai prinde unul atunci ii prevad un viitor luminos ca procuror general sau intr-o sinecura bine platita si mai putin expusa undeva pe la Bruxelles sau pe la vreo ambasada.

  Reply this comment
  • Smaranda
   Smaranda 11 martie, 2017, 02:22

   Cam aşa cred şi eu! „Caracatiţa” care s-a format în cei 10 ani de domnie.a fostului Preşedinte este f. puternică! Această caracatiţă are foarte multe braţe , care nu pot fi tăiate toate o dată . Tăiate pe rînd, ele se refac, aşa că, practic este imposibil să fie distrusă.În plus,” balta” colcăie de plevuşcă, care alimentează şi ţine în viaţă această caracatiţă!

   Reply this comment
 3. maria ciontu
  maria ciontu 11 martie, 2017, 21:11

  CCR a incalcat Constitutia,Codruta si-a facut treaba.Candva vom ajunge la CEDO pe tema acesta

  Reply this comment

Scrie un comentariu

<