Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea Ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, cu privire la refuzul lui Klaus Iohannis de a semna decretul de revocare din funcţie pe Laura Codruţa Kovesi.

Cu majoritate de voturi, judecătorii CCR au admis că există un conflict între Preşedintele României, Klaus Iohannis şi Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, întrucât preşedintele a refuzat să o revoce pe Koveşi de la şefia DNA.

Decizia a fost luată de CCR cu 6 la 3. Cei trei judecători care au votat împotriva constatării unui conflict între Preşedinte şi Ministrul Justiţiei, sunt Livia Stanciu, Daniel Morar şi Mircea Ştefan Minea.

Pe 22 februarie, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a cerut revocarea şefei DNA, reţinând în sarcina acesteia 20 de „acte şi fapte de netolerat”. Printre acestea, Toader a menţionat ancheta în cazul OUG 13, refuzul de a se prezenta la audierile din Parlament, falsurile din dosare, lipsa unei reacţii adecvate în cazul presupuselor abuzuri de la DNA Ploieşti, precum şi afectarea imaginii României prin dezinformarea forurilor europene.

Preşedintele României Klaus Iohannis a anunţat că nu va da curs cererii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, argumentând că motivele invocate de Tudorel Toader nu au fost de natură să îl convingă.

Urmează ca CCR să motiveze deciza şi să dea soluţia în acest conflict constituţional.