Klaus Iohannis s-a sucit. Se face preș în fața UE și acceptă ca România să primească 7000 de refugiați

Klaus Iohannis s-a sucit în privința refugiaților. Dacă în 7 septembrie spunea un NU răspicat cotelor obligatorii dând asigurări că România nu va primi mai mult de 1785 de refugiați, azi, Președintele s-a răzgândit și anunță că țara noastră primește câți refugiați ne impune UE.

Din buldog german, Klaus Iohannis a devenit pekinez. Președintele s-a răzgândit în privința cotelor de refugiați și execută fără să clipească, ordinele venite de la UE.

În 17 zile, Președintele României a trecut de la o extremă la alta. De la un NU clar și răspicat cotelor obligatorii și la asigurările că România NU va primi mai mult de 1785 de refugiați, azi s-a sucit cu 180 de grade și spune că putem primi atât cât dorește Uniunea Europeană.

”România a comunicat la începutul lunii iulie că poate să primească 1785 de refugiaţi, 1705 de refugiaţi care se află deja în perimetrul Uniunii Europene şi 80 de refugiaţi care vor fi relocaţi, adică aduşi din taberele tranzitorii din afara Uniunii Europene. Astea sunt datele. Între timp, am văzut cu toţii că presiunea publică a devenit foarte mare….Trebuie să fim solidari cu celelalte ţări din Uniunea Europeană, însă, în continuare, trebuie păstrate cotele voluntare. Nu cred că introducerea cotelor obligatorii este o soluţie…Atunci când vom cunoaşte conceptul prezentat de Comisie, vom putea să reacţionăm foarte concret. Din acest motiv am şi temporizat şedinţa CSAT, pentru a putea discuta chestiunea după ce cunoaştem punctul de vedere pe care doreşte să ni-l transmită Comisia Europeană. Deci, 1700 şi ceva, atâţia refugiaţi vor veni, maxim, în România, fiindcă atâtea locuri de cazare sunt disponibile. Mai mult, nu”, declara Klaus Iohannis pe 7 septembrie 2015.

Pe 14 septembrie, Președintele susține o nouă declarație de presă în care anunță din nou că România nu acceptă cotele obligatorii și că preluarea de refugiați nu se rezumă doar la a-i caza și că este vorba de integrarea acestora.

”În chestiunea cotelor, am avut ieri o discuţie cu domnul Preşedinte Juncker, am atins, evident, această chestiune, fiindcă ne preocupă şi mă preocupă. Eu cred că, încet-încet, tematica cotelor obligatorii va dispărea, fiindcă nu mi se pare normal ca o ţară din Uniunea Europeană să fie obligată la ceva ce nu poate să facă. Ori, să se ia o decizie, nu contează acum în care formă, în Uniunea Europeană, care redeschide falia între est şi vest, mi s-ar părea un lucru fundamental greşit. Există alte forme prin care ţările care refuză aceste cote obligatorii îşi pot arăta solidaritatea.  România nu este o ţară xenofobă, nici autistă, nici separatistă. Noi dorim să contribuim la rezolvarea acestei chestiuni.  Foarte multă lume crede că primirea imigranţilor înseamnă locuri de cazare. Nu despre asta este vorba. Ar fi foarte uşor să se găsească încă multe mii de locuri de cazare. Sunt cazări nefolosite, sunt hoteluri nefolosite, doar că nu despre asta vorbim. Noi, dacă primim imigranţi, nu-i primim în regim de hotel, ca să stea peste iarnă şi pe urmă vedem. Noi, dacă îi primim, ni-i asumăm. Aceşti oameni trebuie şcolarizaţi, trebuie să înveţe limba română, copiii trebuie să meargă la şcoală şi să înveţe în limba română. Ei trebuie să fie integraţi în societate. Societatea nu este undeva pe sus şi aşteaptă, societatea suntem noi, trebuie să meargă undeva într-o localitate, acolo să fie acceptaţi, acolo să îşi găsească locuinţe pe banii lor, nu pe banii statului, acolo să îşi găsească locuri de muncă, fiindcă nu vrem să creăm noi şi noi cazuri sociale. Asta înseamnă primirea imigranţilor. Partea cu cazarea este doar un prim detaliu, mai degrabă logistic şi cel mai uşor de rezolvat, însă, din păcate, nu despre asta este vorba, ci despre integrarea lor în societate”, spunea Klaus Iohannis pe 14 septembrie 2015.

Între timp, Președintele României s-a sucit radical. În loc să își mențină poziția fermă exprimată în 7 și 14 septembrie în privința cotelor obligatorii, Iohannis a anunțat azi că România îi primește pe refugiați fără rezerve, cât de mulți or fi, pentru că așa a hotărât UE și că el nu se mai împotrivește.

România ar urma să primească în jur de 2.400 de persoane. Acestea se adaugă la persoanele care ar trebui să vină în România în urma participării noastre voluntare, care a fost anunţată în cursul verii. Regretăm, şi eu regret, că această decizie, în loc să fie luată prin consens, în baza unor negocieri şi discuţii, s-a luat prin vot majoritar. Eu nu cred că impunerea cotelor obligatorii, impunerea printr-un vot majoritar, rezolvă această problemă. Această împărţire matematică nu ţine cont de o serie de factori foarte importanţi.  Decizia a fost luată de către Consiliul JAI, care este competent pe această chestiune, şi nu are nevoie nici de o revotare în Consiliu, nici de o validare în Consiliu. Decizia este bun-luată. Înţeleg că sunt ţări care doresc să o conteste. Vom aştepta rezultatul acestor contestări. Numărul de refugiaţi pe care ar urma să îi primească România în realitate nu este mare, şi nu trebuie să îi primim pe aceşti refugiaţi în următoarele săptămâni. Este vorba de o perioadă de cel puţin un an de zile, mai probabil doi ani de zile, în care eşalonat ar trebui să îi primim pe aceşti refugiaţi. Problema poate fi gestionată uşor în România şi cred că este bine să ne arătăm solidaritatea cu celelalte state membre” a spus Klaus Iohannis.

Însă nici vorbă să procedeze precum Slovacia care a anunțat că va ataca decizia JAI la Curtea Europeană de Justiție. Iohannis dovedește că se face preș în fața liderilor UE, la fel ca și Băsescu.