Klaus Iohannis renunță la luptă pentru a ocupa funcția de Secretar General NATO. Președintele României a anunțat joi, printr-un comunicat de presă emis de Administrația Prezidențială, după ședința CSAT, că se retrage din cursa pentru șefia NATO.

Joi, 20 iunie 2024, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de Președintele României, Klaus Iohannis. În cadrul ședinței CSAT, Iohannis a informat membrii Consililiului, că el a informat încă de săptămâna trecută, membrii NATO, că se retrage din cursă și le-a cerut un vot cu privire la susținerea olandezului Rutte la șefia NATO.

”În ședința CSAT, Președintele României a informat că i-a anunțat pe aliații din cadrul NATO, la sfârșitul săptămânii trecute, asupra retragerii candidaturii sale pentru funcția de Secretar General al Organizației. Președintele Klaus Iohannis a solicitat membrilor Consiliului să se pronunțe cu privire la candidatura lui Mark Rutte pentru funcția de Secretar General al NATO, aceștia declarându-se în favoarea susținerii de către România a candidaturii premierului olandez”, se arată în comunicatul CSAT.

Retragerea lui Iohannis din cursa pentru șefia NATO, surbine după ce țări precum Turcia, Slovacia și Ungaria au anunțat că nu îl mai susțin și că s-au decis să-l voteze pe olandezul Mark Rutte.

Agenda discuțiilor a fost consistentă, axată pe teme de interes prioritar din perspectiva mediului de securitate și a priorităților de acțiune pentru România.

Au fost trecute în revistă obiectivele prioritare ale României pentru Summitul NATO de la Washington, D.C. din 9-11 iulie 2024, fiind evidențiată necesitatea ca Summitul să permită reconfirmarea solidității unității transatlantice, să înregistreze progrese decisive în consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare, pe linia celor decise la reuniunile de la Madrid și Vilnius, dar și să marcheze o angajare sporită politică și practică față de Ucraina, în paralel cu menținerea angajamentului pentru partenerii vulnerabili și pentru interacțiunea cu partenerii globali.

La finalul discuțiilor pe această temă, membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării au aprobat obiectivele României la Summitul NATO din acest an.