Preşedintele României, Klaus Iohannis, minte de stinge şi răspândeşte în spaţiul public, informaţii false despre coronavirus. Prins cu minciuna, Iohannis refuză să recunoască că este răspândac de fake news.

Iohannis a declarat luni, în cadrul unei declaraţii susţinute la Palatul Cotroceni, că în Franţa s-a făcut un experiment cu deschiderea unor şcoli şi căîn câteva zile s-au infectat zeci de elevi şi cadre didactice care au ajuns la terapie intensivă.

„Am dorit și să aflăm ce se întâmplă acolo unde experimental s-au deschis școlile. Avem un exemplu din Franța, unde într-o provincie s-a deschis experimental școala, și experimentul nu a decurs foarte bine. După puține zile, zeci de elevi au fost testați pozitiv și mai mulți dascăli au ajuns, în doar câteva zile, la terapie intensivă” a declarat Klaus Iohannis pe 27 aprilie 2020.

Numai că ce să vezi, informaţia furnizată de Klaus Iohannis, este FALSĂ.

Libertatea obținut o reacție din partea Ministerului Educației din Franța, care a precizat clar că informaţiile sunt false: “Sunt informații false. În Franța n-a fost deschisă nicio școală ca experiment.Singurele deschise sunt pentru copiii personalului didactic și ai personalului indispensabil securității interioare. Școlile, așa cum a spus președintele Franței, se vor deschide pe 11 mai. Așadar, nu sunt deschise școlile în Franța. Repet: Informațiile sunt false.”

Marţi seară, în cadrul conferinţei de presă susţinută la Cotroceni, Președintele nu a vrut să recunoască că a răspândit o informație falsă şi a încercat să minimalizeze eroarea.

Deşi era la curent cu această dezmințire venită din Franța, Iohannis a continuat să spună că “Informația este corectă”, pentru ca apoi să precizeze că era vorba de un studiu de fapt al unui institut din această țară, încercând să minimalizeze subiectul.

Informația este corectă. Cred că s-a dat cam multă atenție acestui exemplu. Este doar un exemplu. Fundamentarea pentru decizia noastră am spus-o ieri și o să o repet imediat. Unii dintre dumneavoastră au cerut informația și colegii mei de la departament o să vă dea linkul. Este un studiu făcut de Institutul Pasteur și alții, care au ajuns la această concluzie. Este verificabil și nu m-am referit la situația de ieri sau de alaltăieri din Franța, ci am spus că există un exemplu care ne arată că situația în școli este complicată. Atât. Însă decizia de a nu deschide școlile din România nu s-a bazat pe acest exemplu”, a spus Iohannis, încercând să dreagă busuiocul.