Iohannis refuză propunerea premierului Victor Ponta pentru Ministerul Transporturilor. După aproximativ o lună de la numirea lui Mihai Fifor ca înlocuitor la Transporturi în locul lui Ioan Rus, Președintele se opune și cere premierului altă nominalizare.

Pe 22 iunie, Victor Ponta a trimis la Palatul Cotroceni propunerea de numirea în funcția de Ministru al Transporturilor a lui Mihai Fifor. Numai că abia azi, Iohannis și-a făcut timp să ”analizeze” propunerea. Și în loc să o aprobe, Președintele a procedat la fel ca Băsescu, refuzând-o, pe motiv că nu e pregătit senatorul Fifor pentru această funcție.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 15 iulie a.c., Decretul prin care se ia act de demisia domnului Ioan Rus, ministru al Transporturilor, și se constată încetarea funcției de membru al Guvernului. De asemenea, Președintele României a transmis premierului, printr-o scrisoare, decizia de a respinge propunerea de numire a domnului Mihai-Viorel Fifor în funcția de ministru al Transporturilor, întrucât persoana nominalizată nu are expertiza și experiența managerială necesare gestionării domeniului complex al transporturilor. Președintele României a solicitat prim-ministrului desemnarea unei alte persoane care să întrunească condițiile necesare pentru a fi numită în funcția de membru al Guvernului”, se arată în comunicatul de presă al Administrației Prezidențiale.

Pe 22 iunie, Victor Ponta a trimis Președintelui Iohannis, propunerea pentru noul Ministru la Transporturi, în persoana lui Mihai Fifor.

În vârstă de 45 de ani, Mihai Fifor este senator de Dolj, dar și preşedintele Comisiei pentru transporturi şi energie. Fifor conduce organizația PSD Craiova din anul 2010. În luna martie 2014, Fifor a fost ales preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă privind terenurile de la Nana.

Senatorul face parte şi din Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru aderarea României la spaţiul Schengen, din iulie 2013. În februarie 2013 a fost ales membru supleant în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Mihai Fifor are un CV impresionant: este licențiat în Filosofie, are un masterat în Literatura Română și un doctorat în antropologie socială, toate la Universitatea din Craiova. Plus alte masterate și diplome la SNSPA, Colegiul Național de Apărare sau Colegiul MAI.

Mulți ani de zile, fostul filosof a activat ca cercetător la un institut al Academiei Române, după care a preluat postul de manager al Muzeului Olteniei din Craiova.

Fifor a fost Secretar de Stat în Ministerul Administratiei si Internelor în 2012, conduce PSD Craiova din 2010 și în prezent este preşedintele Comisiei pentru transporturi şi energie din Senat.