Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a fost desemnat joi, de Klaus Iohannis, în funcția de premier interimar, la o zi după ce Victor Ponta și-a dat demisia din cauza protestelor de stradă izbucnite după tragedia din Club Colectiv.

Klaus Iohannis a anunțat joi că a semnat decretul prin care se validează demisia lui Ponta din funcția de prim ministru și că îl desemnează interimar pe Sorin Cîmpeanu.

”Am acceptat demisia Prim-ministrului Ponta. Am decis, astăzi, să numesc în poziția de Prim-ministru interimar pe domnul Ministru Sorin Cîmpeanu. Am semnat acum, înainte de conferinţa de presă, ambele decrete. Am urmărit aseară, cu mare atenție, manifestaţiile de stradă. Sunt foarte mulțumit că au fost manifestații fără violenţe, fără exagerări şi am un mesaj important pentru toți cei care au fost şi aseară şi alaltăieri în stradă: V-am văzut, v-am auzit, voi ține cont de solicitările voastre!  Am decis ca în continuarea consultărilor cu partidele politice, pe care le-am planificat pentru astăzi și pentru mâine, să consult în premieră un nou actor: societatea civilă. Voi convoca pentru vineri după–amiaza un grup care reprezintă atât societatea civilă, cât și ceea ce se numește strada. Este important pentru mine și doresc să le cunosc părerile și opțiunile. În acest fel voi cunoaște, atunci când voi lua o decizie, și opțiunile partidelor politice, dar, și acest lucru mi se pare important, opțiunile societății civile”, a anunțat joi, Iohannis într-o declarație de presă.

Victor Ponta îl propusese pe Mircea Dușa, Ministru al Apărării, în funcția de premier interimar, însă Iohannis nu a fost de acord cu această variantă.

Sorin Cîmpeanu este din 2012 rector al Universităţii de Ştiinte Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti şi preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor, condus anterior de Ecaterina Andronescu.

Sorin Mihai Cîmpeanu, ministru al Educației și Cercetării Științifice, s-a născut la 18 aprilie 1968. A absolvit Colegiul Național ”Sf. Sava” din București, în 1986, apoi Facultatea de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV) (1991). În anul 2000 și-a susținut doctoratul în cadrul aceleiași facultăți.

A lucrat ca inginer proiectant la Institutul de Studii și Proiectări pentru Îmbunătățiri Funciare (ISPIF) (1991-1992); coordonator al Centrului Experimental Periș-Ilfov, din cadrul USAMV București (1992-1999); expert coordonator la Ministerul Educației și Cercetării — Centrul Național pentru Programul european Leonardo da Vinci (2000-2003); expert coordonator la Ministerul Educației și Cercetării — Agenția Națională pentru parteneriatul universităților cu mediul economico-social (APART) (2003-2004).

Și-a început cariera universitară în 1992, parcurgând toate treptele: preparator (1992-1995); asistent universitar (1995-1997); șef lucrări (1997-2001); conferențiar (2001-2006); profesor (din 2006). Este conducător de doctorat din 2006.

A fost prodecan al Facultății de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului, USAMV (2004-2008); decan al Facultății de Îmbunătățiri Funciare, USAMV (2008-2012); rector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (din martie 2012 până în decembrie 2014).

Vicepreședinte al Comitetului Național Român pentru Programul Hidrologic Internațional (CIHR) (din 2012); membru corespondent al Academiei de Științe Tehnice din România (din 2012); membru corespondent al Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu Șișești” (din 2012); Secretar General al Consiliului Național de Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (din 2012); președinte al Consiliul Național al Rectorilor din România (din iulie 2013 până în decembrie 2014).

La 14 decembrie 2014, premierul Victor Ponta l-a propus pe Sorin Cîmpeanu pentru ocuparea portofoliului de ministru al Educației și Cercetării. A depus jurământul de învestitură la 17 decembrie 2014, la Palatul Cotroceni.

Este autorul a peste 80 de articole științifice și a peste 10 cărți de specialitate sau manuale universitare. A fost distins cu Premiul național ”In Hoc Signo Vinces”, acordat pentru întreaga activitate de cercetare, în anul 2002, de către Consiliul Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior și cu Medalia ”Meritul pentru Învățământ”, acordată în anul 2004, de către Președinția României.

Este membru a numeroase asociații și organizații profesionale, printre care Administrația Națională a Îmbunătățirilor Funciare — Membru în Consiliul de Administrație în perioada 2008-2011; Asociația Generală a Inginerilor din România; Fundația pentru Dezvoltare Rurală din România; Societatea Națională pentru Știința Solului; Asociația Națională a Managerilor Universitari; Comitetul Național pentru combaterea secetei, deșertificării și degradării terenurilor; Centrul de Excelență în Cercetare în Inginerie Rurală și Protecția Mediului; Centrul de Excelență în Cercetare în domeniul Biotehnologiilor.

Este profesor asociat la Institutul Superior de Agricultură Lille — Franța, din 2003; coordonator lucrări de diplomă și de disertație, elaborate de către absolvenți ai USAMVB, ASE și ESNA — Toulouse, Franța; membru în comitetul științific al revistei Agricultura — agricultural practice and science journal — Cluj Napoca; expert evaluator programe naționale de cercetare: CEEX / RELANSIN / MENER / BIOTECH / CNCSIS/PNCDI; președinte al Comisiei de Ingineria resurselor vegetale și animale, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare.