Klaus Iohannis comite o nouă jignire grosolană. Deranjat de faptul că majoritatea partidelor parlamentare se opun prelungirii stării de alertă, Preşedintele a trecut la jigniri şi ameninţări.

Iohannis a mers joi în Piața Universității unde a depus o coroană de flori la monumentul ridicat cu prilejul marcării a 30 de ani de la „Fenomenul Piața Universității” și Mineriada din 13-15 iunie 1990. După ce a depus coroana de flori, Preşedintele a spus că este nevoie de prelungirea stării de urgență şi că cine se opune e prost.

„Vor trebui impuse și în viitor. Dacă lucrurile merg bine, ne gândim să permitem și alte activități. Portul măștii sau distanțarea, acestrea sunt necesare. Ele reglementeză, nu afectează viața oamenilor. Fără acest instrument, un guvern nu poate reacționa, nu poate declara carantină. Am văzut cu toții politicieni care fug după voturi, nu după sănătatea românilor. Să vină specialiștii , să spună. Păi ce alte dovezi așteaptă? 237 de noi infectați, peste 150 de oameni la terapie intensivă, avem iar noi şi noi decese. Virusul este în comunitate. Orice raţiune normală ne spune să fim precauţi. În faţa unei boli, eşti precaut sau eşti prost!”, a spus președintele Klaus Iohannis.

La o oră distanţă după aceste jigniri, Klaus Iohannis şi-a cerut scuze pentru afirmaţia ”În faţa unei boli, eşti precaut sau eşti prost”.

Dacă cineva, prin acea afirmaţie s-a simţit lezat, îmi cer scuze public. Nu m-am referit nici la persoane care sunt pacienţi sau posibil pacienţi, nu m-am referit la persoane care nu au informaţie. Am vrut să atrag atenţia asupra pericolului manipulării. Era vorba de oameni informaţi care cunosc datele despre epidemie şi mie mi se pare inadmisibil ca o persoană publică care cunoaşte datele problemei să încerce să ducă acţiunile autorităţilor în ridicol. Nu pot sa accept ca în România, unde am avut şi azi foate mulţi noi bolnavi de COVID-19 (…), să umble unii prin spaţiul public şi să spună că cineva a ascuns date, că cineva ar trebui să răspundă, că ar trebui să ne relaxăm cu toţii şi să ne vedem de treabă. Aceşti oameni trebuie cumva arătaţi cu degetul ca să-şi revină. (…) Încă o dată, dacă am fost greşit înţeles, îmi cer scuze, nu am dorit să lezez pe nimeni. Dar cred că este bine ca şi eu să atrag atenţia asupra unei posibile încercări de manipulare a opiniei publice într-un mod destul de nepotrivit şi cu singurul scop de a vâna câteva voturi pentru că vin alegerile”, a declarat Klaus Iohannis.