Klaus Iohannis i-a cerut demisia vicepremierului Gabriel Oprea, după scandalul iscat în jurul accidentului rutier din 20 octombrie, când polițistul Bogdan Gigină care asigura escorta Generalului, a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe strada Știrbei Vodă din București și a murit.

Președintele României a spus în fața jurnaliștilor că l-a invitat luni seară la Cotroceni pe Gabriel Oprea și l-a sfătuit să-și dea demisia pentru ”proasta gestionare a crizei”.

Președintele a refuzat să precizeze jurnaliștilor care a fost răspunsul lui Gabriel Oprea la solicitarea sa, spunând doar că vicepremierul urmează să anunțe decizia luată într-o conferință de presă.

Luni, la ora 11,00, Gabriel Oprea a susținut o conferință de presă în care a anunțat că nu a știut de accident și că nu are de ce să își dea demisia.

„Accidentul s-a petrecut în seara zilei de 20 octombrie, în timpul unei deplasări desfășurate în interes profesional. Detaliile referitoare la aceasta deplasare au fost deja puse la dispoziția Parchetului. La un moment dat, coloana s-a oprit. Nu am știut de ce. Eu nu am văzut accidentul. Nu am știut că este vorba despre un accident. Am văzut doar mașina de poliție din față oprită și pe cei doi polițiști coborând și alergând. Unul dintre ei ne-a făcut semn să continuăm deplasarea și mașina în care mă aflam a pornit de pe loc. Mașina de poliție și cei doi colegi rămăseseră acolo. Abia după ce depășisem locul accidentului, am aflat ce s-a întâmplat. Am comunicat imediat cu șefii de structuri din MAI, pentru intervenția de urgență a echipajelor SMURD și le-am solicitat să fiu permanent informat cu privire la ceea ce se întâmplă. Echipajul SMURD a ajuns la locul accidentului în mai puțin de patru minute. Din păcate, colegul nostru nu a putut fi salvat. Sunt extrem de îndurerat de această pierdere, dar știu că am făcut tot ceea ce a fost omenește posibil la acel moment pentru salvarea vieții lui Bogdan. În ceea ce privește speculațiile potrivit cărora în activitatea mea aș fi încălcat legea sau aș fi utilizat dispozitiv de însoțire în trafic fără temei legal, vreau să vă asigur că acestea sunt complect nefondate”, a declarat Gabriel Oprea.

Poliţistul Bogdan Gigină a fost înmormântat, vineri, cu onoruri militare, în prezenţa a sute de colegi în uniformă. La funeralii au asistat aproape 800 de persoane, fiind prezenţi, alături de familie şi colegi, şeful Poliţiei Române Petre Tobă, directorul general al Poliţiei Capitalei, Mihai Voicu, şeful Brigăzii Rutiere a Capitalei, Cristian Crai, şi subsecretarul de stat în MAI Florea Oprea.

Ceremonia religioasă a avut loc la Biserica ”Sfântul Nicolae” Udricani. După procesiunea religioasă, un oficial al MAI a anunţat la microfon că poliţistul Bogdan Gigină a fost trecut post-mortem în Corpul ofiţerilor, fiind avansat la gradul de subinspector.

Bogdan Cosmin Gigină a fost decorat, post-mortem, cu Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler. Decizia, semnată de preşedintele Klaus Iohannis, a apărut în Monitorul Oficial joi, fără a fi anunţată oficial, cum se întâmplă de obicei. Decizia, semnată de preşedintele Iohannis şi contrasemnată de premierul Ponta, a fost luată la propunerea ministrului de Interne, vicepremierul Gabriel Oprea.

Subinspectorul Bogdan Cosmin Gigină de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit la spital, marţi seară, după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă săpată pentru lucrări la reţeaua de gaze, pe strada Ştirbei Vodă.

Pe 20 octombrie, ziua în care a căzut cu motocicleta în groapă, Bogdan Gigină împlinea un an de la căsătorie.