Klaus Iohannis este desființat de Președintele Senatului României. Călin Popescu Tăriceanu îl acuză pe Președintețe României că are o atitudine caracteristică regimurilor totalitare în care dictatorul discută direct cu poporul.

Preşedintele Senatului a criticat dur intenţia preşedintelui Klaus Iohannis de a organiza un referendum pe tema continuării luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice.

”Această idee pe care preşedintele a lansat-o de organizare a unui referendum se circumscrie unui alt tip de atitudine, caracteristică regimurilor totalitare, în care dictatorul discută direct cu poporul, peste capul instituţiilor democratice, peste capul Parlamentului, peste capul partidelor politice. Aceste consultări sunt de foarte multe ori extrem de riscante”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Tăriceanu a criticat şi ieşirea şefului statului la protestele de duminică seara, spunând că preşedintele Iohannis doreşte să ducă România în afara cadrului constituţional: Pare, şi prin toate acţiunile pe care le-a desfăşurat în ultima perioadă, să ignore votul pe care românii l-au dat şi să dorească să conducă România în afara cadrului constituţional democratic. Faptul că se pune în fruntea coloanelor de manifestanţi la o manifestaţie neautorizată… Cred că trebuie să respectăm cu toţii ordinea constituţională democratică, de aceea am avut alegeri, de aceea avem un Parlament.

Președintele României a declanșat marți, procedurile de organizare a referendumului național având ca subiect”Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”.

Marți, 24 ianuarie a.c., Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a declanşat, în conformitate cu prevederile art. 90 din Constituţia României, procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la următoarea problemă de interes naţional: Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice. În acest sens, Președintele României a transmis o scrisoare președinților celor două Camere solicitând consultarea Parlamentului cu privire la problema sus menționată. Referitor la declanșarea unui referendum național a fost informat și Prim-ministrul României, domnul Sorin Mihai Grindeanu”, se arată în comunicatul oficial al Administrației Prezidențiale.

Marți, prezent la Strasbourg, Klaus Iohannis le-a spus reporterilor din avion că întrebarea nu va conține termenul „grațiere” și a recunoscut că a fost o „eroare”, când a anunțat un referendum pe tema modificării Codului Penal prin ordonanță de urgență și a ordonanței grațierii.

“Există un articol în Constituţie care interzice poporului să se pronunţe pe aceste două teme. Nu puteam să risc să fiu la limita Constituţiei, să întoarcă scrisoarea şi să-mi spună Domnule preşedinte, mai citiţi o dată Constituţia”, a explicat preşedintele Klaus Iohannis, făcând trimitere la art. 74 alin. 2 din Constituţie, care însă se referă la iniţiativa legislativă a cetăţenilor, nu la referendum.