Klaus Iohannis, acuzat de Ilan Laufer de antisemitism. Președintele, reclamat la CNCD

Ilan Laufer, propus de PSD pentru funcția de Ministru al Dezvoltării în Guvernul Dăncilă și refuzat marți de Președintele României, face acuzații extrem de grave la adresa lui Klaus Iohannis.

Ilan Laufer a declarat marți seară, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PSD, că refuzul lui Klaus Iohannis de a îl numi la Ministerul Dezvoltării este un act antisemit, anunţând că va face plângere împotriva acestuia la CNCD.

“Această decizie, ceea ce este neconstituţional. Consider că refuzul preşedintelui Iohannis în ceea ce mă priveşte este un nou act de antisemitism. Aşa cum se ştie, dl Iohannis a avut mai multe ieşiri împotriva evreilor şi declaraţii antisemite, a refuzat numirea unul ambasador, dorind să saboteze relaţia româno-israeliană. Prin interpuşi a acţionat, printr-o plângere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă. Am informaţii certe că ar trebui să mă aştept la aceşai mod de acţiune, mai exact un dosar penal care se pregăteşte la comanda preşedintelui. Domnul Iohannis i-a promis Angelei Merkel că va face tot posibilul să blocheze mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim“, a afirmat Ilan Laufer.

Ilan Laufer a mai anunţat că îi va face o plângere şefului statului la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării: Aceste atacuri sunt cu atât mai dureroase, cu cât în familia mea au decedat 52 de persoane în perioada Holocaustului, avut loc în perioada celui de-al Doilea Război Mondial în România. Îl rog pe Klaus Iohannis să aibă curajul şi să spună motivul real pentru care a respins numirea mea. Voi face o plângere la CNCD, întrucât consider că refuzul preşedintelui Iohannis este o atitudine clară de discriminare.

Refuzul lui Iohannis de a-l numi pe Ilan Laufer în funcția de Ministrul al Dezvoltării, vine în contextul în care Iohannis l-a acuzat pe Dragnea de ”înțelegeri secrete cu evreii” și după dezvăluirea făcută de cotidianul israelian The Jerusalem Post potrivit căruia, Merkel, i-a cerut lui Iohannis, să blocheze planul Guvernului Dăncilă de a muta Ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Iohannis a anunţat, marţi, că nu va semna decretele de numire în funcţia de Ministru al Transporturilor pentru Lia Olguţa Vasilescu şi pentru Ilan Laufer, care a fost propus de PSD pentru portofoliul Dezvoltării Regionale pe motivă că nu sunt potriviți să ocupe aceste funcții.

În şedinţa de marţi a BPN al PSD, Lia Olguţa Vasilescu a fost propusă pentru Ministerul Dezvoltării, iar Mircea Drăghici pentru portofoliul Transporturilor.