Președintele României  Klaus Iohannis efectuează marți o vizită oficială în Ucraina, la invitația omologului său ucrainean, Petro Poroșenko.

Iohannis și-a început vizita oficială la Kiev la Muzeul Holodomorului și un moment solemn la troița din locul unde au căzut primele victime ale revoluției care a dus la înlăturarea regimului Ianukovici.

După care, Președintele României a depus o candelă tradițională cu spice de grâu la Monumentul Victimelor Holodomorului și a tras clopotul la Muzeul Holodomorului.

Iar mai apoi a mers în apropierea Pieței Independenței din Kiev, unde a început Euromaidanul și a depus o jerbă de flori în culorile tricolorului românesc în memoria victimelor revoluției din Ucraina.

În cadrul conferinței de presă comune cu Poroșenko, Președintele României a spus: Am dorit prin prezența mea la Kiev să reafirm voința de aprofundare a relațiilor noastre și sprijinul ferm al României pentru apropierea Ucrainei de Uniunea Europeană. În acest demers pornim de la un angajament comun, o relație de bună vecinătate și o regiune sigură și prosperă. O asemenea evoluție este benefică cetățenilor Ucrainei și întregii regiuni consolidând stabilitatea în această parte a Europei. Considerăm că, atunci când există voință politică dublată de o preocupare reală și sinceră pentru o bună și transparentă informare a cetățenilor noștri, provocările pot deveni oportunități. Aceasta este evidentă nu numai la nivelul autorităților, ci și al societății și opiniei publice din România. Asumarea României a rolului de națiune lider al fondului NATO de sprijin în domeniul combaterii amenințărilor cibernetice este doar un exemplu în acest sens.Atât dl președinte Poroșenko, cât și eu am apreciat cooperarea româno-ucraineană ca fiind una solidă. România își dorește să fie un partener al Ucrainei și să împărtășească experiența și expertiza acumulată în procesul de pregătire pentru aderarea la Uniunea Europeană și la NATO ”, a declarat Klaus Iohannis la Kiev.

Petro Poroșenko, a declarat marți că a convenit cu omologul său român, Klaus Iohannis, să facă tot ce le stă în putință astfel încât Transnistria să fie “reintegrată” în Republica Moldova.

“Am discutat referitor la situația de securitate din bazinul Mării Negre și situația din Republica Moldova, în speță, regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Am convenit să facem tot ce ne stă în putere (…) ca în viitor regiunea transnistreană să fie reintegrată în statul moldovenesc”, a spus Poroșenko.

Este cea de-a patra vizită oficială efectuată de Iohannis, în mandatul său, după cele din Germania, Polonia și Republica Moldova.