Klaus Iohannis e foc și pară după ce premierul Victor Ponta a decis să-i taie salariul. Mai exact premierul a anunțat vineri că blochează ordonanța de urgență prin care salariul Președintelui României ar fi fost triplat și ar fi ajuns la suma de 210 milioane.

Președintele României a făcut vineri, o criză de nervi când a aflat că nu o să aibă salariul triplat de la 1 august. Klaus Iohanis, cel care l-a pus pe Gabriel Oprea să dea ordonanța de urgență pentru a i se mări salariul, îl acuză pe Ponta că e lipsit de coerență.

În legătură cu tema salarizării demnitarilor, dezbătută în aceste zile, vreau ca lucrurile să fie foarte clare: în ultimele luni, am discutat de mai multe ori cu prim-ministrul această temă, la inițiativa acestuia. Subscriu ideii că remunerația demnitarilor trebuie să reflecte importanța lor în stat și că nu e posibil ca un ministru să aibă venituri mai mici decât proprii subordonați. Aceasta este o chestiune de principiu. Înțeleg și reacția oamenilor care așteaptă performanță din partea demnitarilor, după cum cred că o asemenea măsură trebuie în timp corelată cu reașezarea întregului sistem de salarizare. În rest, în ceea ce privește modalitățile de realizare a acestui principiu, ele revin în sarcina Guvernului și Parlamentului. Nu pot să accept însă ideea că un Guvern adoptă în mod solidar o anumită decizie, iar apoi prim-ministrul își propune să revină asupra ei. Aceasta ar fi o lipsă de coerență a actului guvernamental, care pune sub semnul întrebării dacă România mai are sau nu Guvern funcțional”, a scris Klaus Iohannis pe pagina lui de facebook.

Reacția lui Iohannis vine la câteva ore după ce Victor Ponta a postat pe facebook un mesaj în care anunță că nu e de acord cu ordonanța și că o va bloca, întrucât Oprea s-a consultat cu Președintele în privința majorării salariului și nu cu el.

„Ordonanţa cu salariile demnitarilor – eu nu am fost de acord cu ea. Am spus că într-adevăr demnitarii trebuie să fie bine plătiţi, dar odată cu Legea salarizării. Nu am vrut să creez impresia că am ceva cu ceea ce s-a discutat între domnul Iohannis şi Oprea în absenţa mea. Dar revin la decizia mea şi miercuri vom adopta alta. Nu se măresc salariile demnitarilor decât odată cu bugetarii”, a scris Victor Ponta pe contul său de facebook.

Dacă ordonanța intra în vigoare, de la 1 august 2015, Președintele României, Klaus Iohannis ar fi încasat 210 milioane de lei, lunar.