Detalii şocante ies la iveală despre moartea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi. Potrivit informaţiilor furnizate de anchetatorii turci, jurnalistul ar fi fost efecutat în stil mafiot. A fost tăiat de viu, bucată cu bucată, în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, în timp ce mercenarii ascultau muzică, iar jurnalistul urla de durere.

Jamal Khashoggi, în vârstă de 60 de ani, a fost filmat de camerele de supraveghere montate pe stradă în timp ce intra la data de 2 octombrie în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, Turcia. Bărbatul intenţiona să îşi schimbe paşaportul pentru că voia să se căsătorească.

Potrivit „The Mirror”, citând surse din cadrul poliţiei turce Khashoggi era demult pe lista neagră pentru că îl critica dur pe regele saudit Salman bin Abdulaziz Al Saud în editorialele scrise de el la mai multe publicaţii turceşti. La asasinarea lui au participat 15 saudiţi care au ajuns pe teritoriul Turciei la bordul unui avion particular şi au venit direct la consulat.

Autorităţile turce au făcut publice cele şapte minute audio ale execuţiei ziaristului şi scriitorului Jamal Khashoggi. Acesta a fost tăiat în bucăţi în camera alăturată sălii de şedinţe a consulului. Execuţia a fost înrehistrată de ceasul Apple pe care Kashoggi îl purta la mână.

Oficialităţile turce confirmă că asasinii ascultau muzică în timp ce îl dezmembrau lent şi dureros. Pe înregistrare se aude cum fierăstrăul rupe bucăţile de carne şi de os în timp ce jurnalistul urlă ca din gură de şarpe de durere. Iniţial anchetatorii au declarat că jurnalistul ar fi fost sedat cu o substanţă puternică, însă urletele arată că a simţit până în ultima clipă torturile ce i-au fost aplicate. El a pierit abia după şapte minute de chin.

Pe înregistrarea audio prezentată presei împreună cu paşapoartele celor 15 saudiţi care au făcut parte din plutonul de excuţie se aud ţipetele disperate ale lui Khashoggi care îi imploră să îl cruţe.

15 saudiţi au fost reţinuţi în legătură cu crima, iar 7 sunt suspectaţi că au participat direct la torturarea ziaristului.

Salah Muhammad al-Tubaigy a fost identificat ca fiind măcelarul principal. El asculta muzică la căşti pentru a nu auzi urletele animalice ale ziaristului. Tubaigy se aude gâfâind în timp ce smugle bucăţi de carne şi aruncă membrele secţionate ale jurnalistului pe podeaua consulatului. Deşi Jamal Khashoggi leşină la un moment dat, respiraţia lui este încă prezentă pe înregistrare.

Donald Trump a declarat că dacă crima se confirmă, Arabia Saudită va suferi consecinţele.

„Dacă se dovedeşte că în spatele crimei se află Arabia Saudită va fi rău, rău de tot”, a declarat Trump într-o conferinţă de presă.

Dovezile existente sugerează că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a coordonat operaţiunea de asasinare a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, iar teoria conform căreia autorii ar fi militari indisciplinaţi este o „ficţiune”, afirmă sir John Sawers, fost director al Serviciului britanic de informaţii externe (MI6).

Arabia Saudită a recunoscut că jurnalistul Jamal Khashoggi a murit în consulatul din Istanbul şi au anunţat că doi înalţi oficiali au fost concediaţi în urma incidentului care a provocat o criză internaţională şi relaţii tensionate între Riyad şi Occident.

Şeful serviciului de informaţii din Arabia Saudită, Ahmad al-Assiri şi Saud al-Qahtani, consilier al Prinţului  Mohammed Bin Salman, au fost demişi în urma acestei chestiuni.

Jamal Khashoggi era editorialist al cotidianului american The Washington Post şi îl critica pe prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman.