Judecătorul Stan Mustaţă a primit vineri, 10 ani și 8 luni de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat de procurorii DNA că a luat mită pentru a da soluții favorabile. În timp ce grefiera Mariana Curea, complicea magistratului, a primit patru ani şi patru luni de închisoare.

Curtea de Apel București a decis vineri, ca judecătorul Stan Mustață să stea după gratii zece ani și opt luni pentru că a luat mită în repetate rânduri pentru a da soluții favorabile în dosarele pe care le judeca.

În acelaşi dosar au fost judecaţi şi Ion Boraciu, Florian Alexandru şi Ciprian Moraru. Prin intermediul primilor doi, Mustaţă ar fi cerut bani de la unii inculpaţi şi condamnaţi, în schimbul unor pronunţări favorabile acestora. Cel de-al treilea bărbat a fost trimis în judecată pentru că ar fi dat bani pentru a obţine o sentinţă favorabilă.

Boraciu a primit nouă ani de închisoare, Alexandru Florian şase ani şi patru luni, iar Moraru a primit doi ani de închisoare.

Stan Mustaţă, fost judecător al Curţii de Apel Bucureşti, este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă.

Pe parcursul procesului, Stan Mustaţă le-a spus judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti că este „băutor de vin” şi că, dacă nu ar fi consumat alcool, ar fi conştientizat „pericolul” şi nu ar mai fi ajuns în boxa acuzaţilor.

Mustaţă a susţinut în faţa instanţei că dosarul său a fost „fabricat artificial”, pornind de la bănuiala că el ar fi încercat să tergiverseze dosarul ICA.

„A spus-o şi procurorul şef al DNA. Din comportamentul meu nu rezultă aşa ceva. Boraciu (intermediar al mitei, potrivit anchetatorilor – n.r.) a zis că aş tergiversa dosarul, nu eu. Nu l-am sprijinit pe Voiculescu, nu l-am favorizat. Nu am fost nici pro, nici împotriva lui„, afirma Stan Mustaţă.

Pe 8 mai 2014, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii l-a suspendat din magistratură pe judecătorul Stan Mustaţă.

Decizia de azi a Curții de Apel București nu este însă definitivă și poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.