Fostul președinte al Curţii Constituţionale susţine că Preşedintele României va trebui să prelungează starea de urgenţă după 15 mai, în caz contrar, toate măsurile de restricţie rămân în aer.

Augustin Zegrean a declarat la Digi 24 că soluţia legală la situaţia actuală, întrucât legea stării de alertă intră în vigoare la trei zile de la încetarea stării de urgenţă, soluţia e la Iohannis.

„Tot poporul român o să mă înjure. Președintele să prelungească cu trei zile starea de urgență. Oricând există această posibilitate. Președintele poate să prelungească cu încă o lună, dacă vrea. Dacă nu pot să rezolve problema până sâmbătă, de sâmbătă, toate măsurile luate prin ordonanțele militare se pun deoparte”, a declarat Augustin  Zegrean la Digi 24.

Fostul judecător CCR explică de ce s-a ajuns în acest blocaj legislativ: Articolul 53 din Constituție spune că drepturile fundamentale pot fi limitate numai prin lege, prin nimic altceva, nici măcar prin ordonanță de urgență. Or, încetarea stării de urgență, la 15 mai, ar face imposibilă, de pildă, limitarea circulației persoanelor. Lipsit de pârghii, Guvernul depinde acum de decizia Parlamentului. În aceste condiții, Parlamentul este chemat să se miște repede și să voteze asupra proiectului de lege înaintat de Guvern, în condițiile în care ultima zi a stării de urgență este 15 mai. Odată votată, legea ar trebui să intre în vigoare sâmbătă. Însă chiar dacă s-ar mișca repede Parlamentul, legea nu poate intra în vigoare mai devreme de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, a arătat Augustin Zegrean precizând că asta prevede Art. 78 din Constituție. În plus, legea trebuie să stea două zile la dispoziția celor care pot sesiza Curtea Constituțională.

Guvernul Orban a trimis abia luni, în Parlament, proiectul de lege privind instituirea stării de alertă. Din acest motiv, legea nu poate intra în vigoare pe 15 mai, când încetează starea de urgenţă.

Drept urmare, Klaus Iohannis ar putea să prelungească starea de urgenţă până când intră în vigoare legea stării de alertă.