FIFA va avea pentru următorii patru ani, în funcția de președinte, tot pe elvețianul Joseph Blatter în vârstă de 79 ani. Acesta a fost reales ca președinte al Federației Internaționale de Fotbal, după ce prințul iordanian Ali bin Al Hussein s-a retras înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor desfășurate vineri la Zurich.

Joseph Blatter intră în istorie drept cel mai longeviv președinte de federație din lume, dar și cel mai longeviv președinte al FIFA.

Vineri, în cadrul Congresului FIFA de la Zurich, Joseph Blatter a avut un singur contracandidat, după ce Luis Figo și Michael van Praag s-au retras și și-au manifestat susținerea pentru prințul Ali bin Al Hussein.

În primul tur, Blatter a obținut 133 de voturi, în timp ce prințul Ali bin Al Hussein, a strâns 73 de voturi.

Au fost distribuite 209 buletine, 206 au fost valide, era nevoie de 140 de voturi pentru a fi ales în primul tur.

Astfel că a fost nevoie de al doilea tur de scrutin pentru desemnarea câștigătorului.

Numai că, prințul iordanian, dezamăgit de rezultatul din primul tur, după ce s-a consultat cu staff-ul său, conștient de faptul că nu avea cum să câștige în turul doi, s-a retras. Astfel că elvețianul a câștigat cel de-al cincilea mandat în fruntea FIFA, după ce a fost ales prima oară în 1998.

Alegerile au fost perturbate vineri de o amenințare falsă cu bombă, dar și de doi manifestanți pătrunși în sală, care purtau drapelul Palestinei și cereau excluderea Israelului din FIFA.

Primul ministru britanic David Cameron a cerut vineri demisia lui Joseph Blatter, președintele FIFA care candidează pentru un al 5-lea mandat la 79 de ani, în timp ce instanța mondială a fotbalului este zguduită de un scandal planetar de corupție.

Angela Merkel și-a manifestat dorința ca ”această corupție să fie stopată, ca transparența să fie restabilită”.

Președintele Federației engleze de fotbal, Greg Dyke, a declarat că țara sa va susține un posibil boicot al Cupei Mondiale din 2018, programată în Rusia, în cazul în care elvețianul Sepp Blatter va fi reales vineri în funcția de președinte al FIFA, informează Reuters.

David Gill, vicepreședintele FIFA, a amenințat că va boicota Comitetul Executiv extraordinar al Federației internaționale, care urmează să se desfășoare sâmbătă, urmând să-și prezinte totodată demisia, dacă Blatter va fi reconfirmat în funcție.

Blatter a devenit președinte al forului mondial învingându-l în 1998 pe suedezul Lennart Johansson și, deși numeroase critici, venite în special din Europa, i-au mai săpat din autoritate, are în continuare un suport consistent din partea celorlalte cinci confederații, iar realegerea sa pare ca sigură.

Născut pe 10 martie 1936, la Visp, în cantonul elvețian Valais, Blatter a fost fotbalist în perioada 1948-1971 și a evoluat în liga elvețiană de amatori, după care a fost membru în conducerea clubului Xamax Neuchatel, între 1970 și 1975.

Principalul argument al actualului președinte este faptul că a făcut din FIFA un organism bogat, cu fonduri de rezervă în prezent de 1,5 miliarde de dolari și venituri de circa 5 miliarde de dolari pentru Cupa Mondială din 2014.

Joseph Blatter a câștigat cel de-al cincilea mandat la șefia FIFA, deși se află în centrul unui scandal uriaș de corupție, după ce miercuri, șase oficiali ai forului mondial au fost arestați de FBI.