La o zi după instalarea în funcția SRI a lui Eduard Hellvig, Directorul FBI, James Comey, a venit în România, în cadrul unei vizite oficiale fulger în cadrul căreia a avut întrevederi ci Iohannis, Ponta, Kovesi, cu șeful adjunct al DIICOT și cu Procurorul General al României, Tiberiu Nițu.

James Comey, în cadrul întrevederii cu șeful SRI, Eduard Hellvig, a declarat: Domnule director Hellvig, doresc să încep felicitându-vă pentru numire şi să vă mulţumesc pentru că v-aţi făcut timp să mă găzduiţi chiar în prima dumneavoastră zi în această importantă funcţie. Sunt onorat să fiu alături de dumneavoastră şi să am ocazia să vorbesc despre importanta activitate pe care o desfăşurăm împreună. Doresc să adresez mulţumiri în special prim-adjunctului Florian Coldea, cu care am avut ocazia să discut la Washington, la începutul mandatului meu de director al FBI, precum şi adjunctului Ion Grosu şi adjunctului Dumitru Cocoru, amândoi colegi apreciaţi de instituţiile noastre.

Directorul FBI, James Comey a mai spus în cadrul unor declaraţii comune de presă cu noul director al SRI,Eduard Hellvig, că până în prezent 32 de ofiţeri români au absolvit Academia Naţională a Biroului.

Aflat la prima vizită la Bucureşti de la preluarea funcţiei de director FBI, în toamna anului 2013, James Comey a subliniat importanţa colaborării dintre România şi SUA în lupta împotriva terorismului şi infracţionalităţii: Criminalitatea informatică este una dintre priorităţile cheie ale FBI şi ştiu că este şi una dintre priorităţile cheie ale dumneavoastră. Infractorii care îşi desfăşoară activitatea pe internet pot cauza pagube în întreaga lume pentru că ne-am conectat în totalitate vieţile la internet. Acolo se joacă copiii noştri, acolo ne desfăşurăm operaţiunile bancare, acolo sunt informaţiile referitoare la serviciile medicale, acolo este infrastructura vitală a naţiunilor noastre. Şi acolo acţionează aceşti infractori, să aducă prejudicii, pentru că o pot face. Este foarte important să colaborăm, să comprimăm lumea, aşa cum fac infractorii, pentru a ne putea proteja cetăţenii.

Directorul FBI a subliniat că Biroul Federal de Investigaţii şi Serviciul Român de Informaţii colaborează nu doar în privinţa infracţionalităţii cibernetice, ci şi “în anchete contrainformative” şi împărtăşesc constant informaţii “pentru a lupta împotriva ameninţărilor reprezentate de terorism, corupţie şi infracţionalitatea organizată transfrontalieră”.

În cadrul vizitei la Bucureşti, directorul FBI, James Comey, a mai avut întrevederi cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Victor Ponta, Tiberiu Niţu, procuror general al României, Kovesi, procuror şef al DNA şi cu Elena Giorgiana Hosu, procuror şef adjunct al DIICOT.

La discuţiile de la Preşedinţie şi Guvern au asistat şefii serviciilor româneşti de informaţii şi Însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti, Dean Thompson, precum şi vicepremierul cu atribuţii pe zona siguranţei, Gabriel Oprea.

În cadrul întâlnirii au fost abordate subiecte ce vizeaza cooperarea inter-instituţională precum şi proiectele comune aflate în derulare potrivit competenţelor celor două structuri specializate.

La finalul întrevederii, directorul F.B.I. a oferit Ioanei Albani, procuror şef al Serviciului de prevenire şi combatere a criminalităţii informatice din cadrul D.I.I.C.O.T., o plachetă, în semn de recunoaştere a contribuţiei în combaterea criminalităţii informatice transfrontaliere.

Vizita înaltului oficial american a reprezentat un bun prilej pentru trecerea în revistă a unor probleme de interes comun, în spiritul excelentei cooperări care există între serviciile de informații ale României și FBI. România și Statele Unite ale Americii trebuie să facă față unor noi provocări de securitate generate, spre exemplu, de terorism sau criminalitatea cibernetică și, tocmai de aceea, serviciile de informații trebuie să fie pregătite să răspundă unor asemenea riscuri.

Alături de colaborarea în plan militar, cooperarea în zona de contrainformații și a instituțiilor de aplicare a legii reprezintă un element cheie al parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite ale Americii.