Istoria României este falsificată cu bună știință de către autoritățile statului. Manualele școlare după care sunt educați elevii în școlile românești, conțin informații false și eronate despre istoria României. Ministerul Educației este complice. În loc să scoată din școli astfel de manuale școlare, le aprobă și le plătește cu banii de la stat.

Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România (AGIRo) a transmis recent Ministerului Educaţiei un amplu memoriu prin care atrage atenţia că manualele de istorie pentru clasa a IV-a, aprobate prin ordinul ministrului nr. 5.472 din 12 octombrie 2016, conţin erori grosolane, care pur şi simplu falsifică istoria.

Viorel Dolha, preşedintele AGIRo, consideră că nici măcar nu poate fi vorba de naţionalism în această chestiune, ci de însăşi încălcarea reglementărilor europene în domeniu.

Este încălcată Recomandarea nr. 15/2001 a Consiliului Europei cu privire la studiul istoriei în secolul XXI. Aceste manuale la care facem referire manipulează pur şi simplu, prin hărţi şi imagini halucinante”, declară Dolha pentru adevărul.ro.

În amintita recomandare CE, la capitolul „Folosirea greşită a istoriei”, art. 2,  se menţionează că „Istoria aşa cum este predată în şcoli nu poate în nici un fel, cu orice intenţie, să fie compatibilă cu valorile fundamentale şi cu statutele Consiliului Europei, în cazul în care permite sau promovează manipularea istoriei prin falsificarea sau crearea de dovezi false, statistici, imagini falsificate”. De asemenea, la art. 4, documentul critică „programele analitice care manipulează istoria, indiferent dacă acestea rezultă din negarea faptelor istorice, falsificări, omisiuni sau ignoranţă”.

Drapelul României, înlocuit cu cel secuiesc în manualul de istorie de clasa a IV-a, iar Ministerul Educației l-a plătit din bani publici.

Manualul de Istorie de clasa a IV-a, scos în limba maghiară, începând cu anul 2006, de editura T3 Kiado (autor fiind Szigmond Zoltan-Karoly), la pagina 74 a manualului, acolo unde o harta întinsă pe o pagină prezintă steagurile ţărilor europene, iar în dreptul României tronează mare steagul secuiesc în locul tricolorului.

Nici vorbă să fie identic cu vreun manual pentru clasele cu predare în limba română. Spre exemplu, Carol I apare ca I Karoly. Această prevedere trebuia să o cunoască cei care l-au evaluat an de an şi l-au trecut în catalogul manualelor”, spune Viorel Dolha.

AGIRo mai remarcă şi faptul că în toate manaulele de Istorie de clasa a IV-a se menţionează despre câţi ruşi, bulgari, sârbi şi maghiari trăiesc peste frontierele ţărilor lor şi câţi dintre fiecare trăiesc în România, dar nu se pomeneşte nimic despre românii din afara graniţelor statale.