pergola retractabila

Istoria pergolelor de la începuturi și până în ziua de azi

În ultimii ani, cel mai eficient, elegant și avantajos mod de acoperire a unei construcții este investiția într-o pergolă retractabilă cu multiple funcții și un sistem ușor de acționat în mod automat. Dar pergolele nu au fost dintotdeauna așa de populare cum le știm în ziua de azi, ci a existat o perioadă când nu mulți și le permiteau și puțini erau cei obișnuiți să le vadă.

Din toate punctele de vedere, pergolele au reușit să facă față testului timpului. Cu toate că stilul, materialele și chiar numele lor s-a schimbat odată cu trecerea anilor, scopul lor a rămas mereu același și nu s-a schimbat niciodată de mai bine de 3000 de ani încoace. Putem spune cu certitudine că pergolele din Antichitate aveau aceeași misiune cu cele din ziua de azi deoarece cel mai vechi plan al unei grădini, care ne-a rămas moștenire de la strămoșii noștri și a aparținut unei persoane de rang înalt din Egiptul anului 1400 î.d.H, descrie instalarea unei pergole la intrarea în grădina respectivă.

Indiferent dacă ne gândim la funcția sa de protecție împotriva intemperiilor vremii sau la latura sa estetică, pergola menționată în planul grădinii de mai sus avea în cele din urmă același rol ca și pergolele din ziua de azi: pe de-o parte de a crea un spațiu mai confortabil și pe de altă parte de a îmbunătăți aspectul unei construcții.

De-a lungul timpului, oamenii au folosit pergole pe post de grădini suspendate, amenajate pe proprietățile persoanelor de rang înalt din diferite popoare, dar și pentru a crea un spațiu propice dezvoltării plantelor agățătoare ca de exemplu vița de vie și obținerea unei producții mai bune. Oriunde ar fi montate, pergolele sunt la fel de eficiente împotriva unei furtuni de aprilie sau pentru a ține la distanță razele soarelului în luna august.

Singurul lucru complet diferit de pergolele de odinioară și cele din ziua de azi, este faptul că pe acelea și le permitea doar elita mondială, iar pe acestea de acum orice persoană care vrea să se bucure de mai mult spațiu și frumusețe la el acasă.

Originile cuvântului pergolă

Cuvântul pergolă este derivat din termenul latin pergula care se referă la o streașină de protecție, ce se construia pe vremuri ca o formă de extensie a acoperișului. Conform izvoarelor istorice, se pare că prima utilizare a cuvântului pergolă datează din anul 1640, din Epoca Medievală târzie. Acest cuvânt a fost folosit de către John Evelyn la mânăstirea Trinita dei Monti din Roma. De asemenea, dacă facem o plimbare prin Florența, la Vila Medici, ne dăm seama că pergolele erau un tip de construcție foarte apreciat de nobilime încă din secolul al XVI-lea.

Chiar și asiaticii, cu multe secole înaintea erei noastre, se foloseau din plin de pergole, dar le construiau puțin diferit astfel încât ele să se potrivească perfect cu structurile lor de tip pagodă.

Răspândirea popularității eprgolelor

Epoca Renascentistă a schimbat radical conceptul de pergolă. În acest timp, pergolele au început să fie apreciate mai mult pentru frumusețea lor decât pentru funcționalitate și le-a făcut să capete forma unor construcții netede, în general din piatră, suspendate pe niște stâlpi groși și cu un aspect foarte dramatic.

La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX pe de altă parte, cei care s-au folosit cel mai mult de pergole și au rămas în istorie datorită lor sunt designerii de grădini Sir Edwin Lutyens și Gertrude Jekyll care, ca și italienii, le construiau tot din piatră. Pe de altă parte, în Epoca Modernă, mai mult decât orice tip de pergolă s-au bucurat și se bucură de atenția cumpărătorilor sitemele de umbrire sub formă de pergolă retractabilă care prin sisteme automate de acționare își pot schimba poziția.

O pergolă retractabilă de calitate se poate folosi atât pentru locuințele private cât și pentru cafenele, restaurante sau ceainării dându-le acestora un aspect îmbunătățit și sporindu-le gradul de confort.

În ziua de azi, în România, oricine poate profita la maxim de toate avantajele oferite de o pergolă retractabilă comandând direct de pe site-ul Eurotenda o pergolă care să se potrivească perfect cu spațiul pe care îl dorește acoperit.