Rochiile din dantela sunt poate printre cele mai populare, asociate cu stilul elegant. Orice femeie detine sau isi doreste o astfel de rochie. Putini stiu insa cum au ajuns astfel de rochii sa fie atat de apreciate. Descoperim asadar care este istoria acestui material si cum a rezistat testului timpului.

Arta crearii dantelei aduce in discutie moda schimbatoare si cerintele constante ale publicului despre ceva nou, despre altceva. Ca drept urmare domeniul a trebuit sa fie unul adaptat si sa aduca variante vestimentare versatile. Dantela era asadar cum nu se putea mai spectaculoasa, o tesatura delicata si multifunctionala.

Legenda despre aparitia dantelei

Despre prima rochie realizata din dantela se spune ca a fost un manifest al iubirii si asteptarii. Se intampla in Venetia, cand o femeie indragostita de un marinar, in asteptarea acestuia a copiat modelul unui coral primit in dar de la iubit. Cu ac si ata, cu multa rabdare si migala se pare ca aceasta a creat ceea ce avea sa fie prima dantela din lume.

Alte legende legate de aceasta poveste sustin ca dantela de fapt a luat nastere in Flandra, de data aceasta dantela fiind un stil inspirat de la panza de paianjen. Este doar o alta demonstratie a faptului ca acest tip de material este fin, delicat, romantic deopotriva. De-a lungul timpului a tot cunoscut diverse tipuri, modele si metode de realizare. Daca in trecut se practica metoda impletitutra sau crosetatul si din acestea rezultau modele de dantela de asemenea, la ora actuala moda este mai creativa. Se poate realiza si din matase, cu fir aurit.

Un contribut la continuitatea acestui material l-a avut si aparitia masinilor ce puteau substitui munca fizica de a produce dantela. Totul era mai eficient si mai usor, motiv pentru care inca o data dantela devenea un material dorit. Doar ca folosirea acesteia nu se referea doar la rochii  si moda feminina. Dantela a fost folosita cu succes pentru producerea de cravate, gulere, manusi sau diverse decoratii sau accesorii.

Dantela in zilele noastre

La ora actuala dantela a ramas un reper in moda feminina, fiind asociata cu tinutele elegante si de mare finete. Magazinele de profil, precum este DyFashion, nu exclud rochiile din dantela indiferent de sezon sau de trenduri, dantela fiind atemporala si cu succes definita de eleganta suprema.

Materialul costa in functie de cum a fost realizata si de cat este de pretioasa. Cea din matase naturala, tesuta natural este una dintre cele mai scumpe, adesea utilizata la crearea de rochii de mireasa. Pentru alegeri mai accesibile, dantela din fire sintetice este o alternativa, aceasta fiind preferata pentru tinute mai casual.

Dantela Chantilly, Galloon denumita adesea, este la ora actuala una dintre cele mai populare tipuri de dantela. Cea beaded, combinata cu accesorii precum cristale sau paiete este de asemenea una cunoscuta, dar folosita exclusiv la rochii pretentioase. Din lista tipurilor de dantela se numara de asemenea si cea Corded, Giupure – aceasta amintind de primele modele de dantela, numita sugestiv si venetiana.

Cand o rochie din dantela este purtata de fapt se creeaza un manifest al elegantei feminine. Dantela este pretioasa si ar trebui purtata ca atare.