Oficialii armatei iraniene recunoaşte că avionul prăbuşit pe 8 ianuarie la Teheran, a fost doborât de o rachetă lansată de iranieni, din “greşeală”. 

După ce iniţial au negat faptul că o rachetă a doborât avionul, autorităţile iraniene recunosc că au doborât din “greşeală” aeronava din Ucraina.

Televiziunea de stat din Iran, Press TV, anunţă că Statul Major al forțelor armate iraniene a recunoscut că zborul 752 al companiei Ukrainian International Airlines, care s-a prăbușit la 8 ianuarie la câteva minute după decolarea de pe aeroportul din Teheran, a fost doborât din cauza unei erori umane.

Avionul ucrainean prăbușit în apropiere de Teheran a fost doborât cu rachete trase cu ajutorul unui sistem fabricat în Rusia.

Pentagonul a fost primul care a anunțat că sateliții săi au detectat semnale de la două proiectile cu puțin timp înainte ca acesta să explodeze și să se prăbușească, ucigându-i pe toți oamenii de la bord.

Premierul canadian a fost cel care a dat glas suspiciunilor tuturor.

Dovezile indică faptul că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer iraniană. Este posibil să fi fost un act neintenţionat”, a anunțat joi premierul canadian Justin Trudeau.

Aeronava Boeing 737 ar fi fost doborâtă cu ajutorul sistemului mobil de rachete sol-aer, Tor M1, fabricat de Rusia.

Zbura pe deasupra unei zone destul de periculoase şi cineva ar fi putut face o greşeală. Unii spun că de vină a fost o problemă tehnică, dar eu personal nu cred în această variantă”, a declarat președintele american Donald Trump.

Avionul Boeing 737-800 care s-a prăbușit aparținea companiei Ukraine International Airlines.

Aeronava decolase la ora locală 5 și 12 de minute de pe aeroportul din Teheran către Kiev cu 176 de oameni la bord, pasageri și un echipaj format din 9 persoane.

După doar două minute, la ora României 5 și 14 de minute, timp în care ajunsese la altitudinea de 2.415 metri, s-a prăbușit la aproximativ 10 kilometri de locul de unde plecase.