Armata iraniană a doborât avionul Boeing 737-800 în care se aflau 176 de persoane. Autorităţile de la Teheran neagă acest lucru şi acuză compania amiercană de prăbuşirea aeronavei ucraineene.

Oficialii americani şi canadieni susţin că Avionul Boeing 737-800 aparţinând companiei Ukraine International Airlines, a fost doborât de o rachetă iraniană, model Tor-M1 („SA-15 Gauntlet”, conform terminologiei NATO), informează CBS News și Newsweek, care citează oficiali ai Pentagonului și un oficial irakian.

În schimb, Agenția de stat iraniană acuză, vineri, că producătorul american al avionului este vinovat de prăbușirea zborului PS752, operat de Ukraine International Airlines.

Agenția iraniană Fars spune că „Boeing este unul dintre cele mai periculoase avioane din lume” și citează în sprijinul afirmațiilor sale mesajele interne furnizate recent de companie cu privire la modelul 737 MAX, deși aeronava care s-a prăbușit miercuri dimineață lângă Teheran este 737-800 – un model anterior.

Angajații nu au îndrăznit să zboare cu un asemenea avion și nu ar permite familiei lor să urce în avion, spunând că «aeronava a fost proiectată de clovni și monitorizată de maimuțe»”, mai relatează agenția iraniană de stat Fars.

Donald Trump, a spus că are „suspiciuni” că Iranul a doborât din „greşeală” avionul de pasageri, în timp ce premierul canadian Justin Trudeau a declarat că dovezile din prezent indică faptul că avionul a fost, în realitate, doborât de o rachetă antiaeriană trasă de iranieni.

Un satelit militar a detectat amprentele termice provenind de la două lansări de rachete antiaeriene. La puțin timp, satelitul a detectat o nouă amprentă termică, provenită în urma exploziei în aer a aeronavei civile. De altfel, momentul în care o rachetă sol-aer a interceptat avionul a fost filmat de un martor ocular.

Șeful Aviației Civile Iraniene a precizat că avionul nu a fost lovit de o rachetă și că un incendiu ar putea fi cauza tragediei.