Atentatul terorist cu bombă de la metroul din Sankt-Petersburg ar fi fost comis de către serviciile secrete ruse ca să distragă atenția opiniei publice de la protestele masive anti-Putin din Federația Rusă. Aceasta este ipoteza șocantă care se vehiculează pe mai multe site-uri de socializare din Rusia.

Vladimir Putin a declarat luni că autorităţile de la Moscova iau în calcul toate ipotezele, inclusiv terorismul, în exploziile produse în cursul zilei în metroul din Sankt-Petersburg, cel de-al doilea oraş al Rusiei, soldate cu moartea a 10 persoane și rănirea gravă a altor 50.

Conform primelor informații, un dispozitiv exploziv artizanal a fost găsit la metroul din Sankt Petersburg. O explozie s-a produs luni într-o staţie a metroului din Sankt-Petersburg, soldată cu cel puţin 10 victime. RIA transmite că 10 persoane au fost rănite, în timp ce agenţia TASS relatează că, potrivit informaţiilor preliminare, 10 persoane şi-au pierdut viaţa.

Agenţia RIA a relatat că, aparent, ar fi avut loc explozii la două staţii de metrou din oraş. Trei staţii de metrou au fost închise, potrivit portalului media local Fontanka, scrie agerpres.ro.

Potrivit Reuters, la staţia de metrou Sennaia Ploşciad se aflau opt ambulanţe. Fumul a umplut mare parte din staţia de metrou, care a fost evacuată. Potrivit DPA, numeroase alte staţii de metrou erau pe punctul de a fi închise.

În timp ce unele media locale au informat că explozia a fost provocată de un dispozitiv neidentificat, Interfax a relatat că dispozitivul exploziv era umplut cu şrapnel.

Putin, care urma să se întâlnească în Sankt-Petersburg cu omologul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a fost informat cu privire la această situaţie, a relatat RIA, care citează un purtător de cuvânt al Kremlinului.

Comisia de Investigații din Rusia a anunțat luni că a deschis un dosar penal în legătură cu explozia de la metroul din Sankt-Petersburg, sub acuzația de act terorist

Forțele de securitate ruse au dezamorsat luni dispozitivul explozibil găsit la o stație de metrou din centrul orașului Sankt-Petersburg, după deflagrația produsă anterior într-o altă stație, a anunțat, într-un comunicat, Comitetul Național Antitero, conform căruia nouă persoane au murit și 20 au fost rănite, transmite Reuters.

Dispozitivul neexplodat a fost găsit la stația de metrou Ploșciad Vosstania, diferită de cea unde s-a produs deflagrația.

Anterior, o bombă artizanală a explodat la bordul unei garnituri de metrou în apropierea stației Sennaia Ploșciad. După ce inițial s-a vorbit despre două explozii, autoritățile ruse au precizat ulterior că a fost de fapt o singură explozie și că aceasta s-a produs în tunelul dintre două stații.