Fostul Preşedinte al României, Ion Iliescu a fost audiat în dosarul „Mineriadei”, unde este acuzat de crime împotriva umanității. Iliescu riscă ani grei de puşcărie şi chiar închisoare pe viaţă.

Ion Iliescu, ajuns la Parchetul General, pentru a fi audiat în dosarul Mineriadei, întrebat dacă se consideră vinovat, a declarat: „Bineînţeles că nu mă consider vinovat”.

Ion Iliescu a fost audiat aproape o oră în dosarul „Mineriadei”. Fostul președinte al României nu a făcut nicio declarație despre dosarul în care este inculpat.

“Nu a dat nicio declaraţie. A fost pusă în mişcare o acţiune penală faţă de dumnealui. A căpătat o altă calitate, decât cea pe care o avea înainte, cea de inculpat. Învinuirea o cunoaşteţi cu toţii, nu cred că este o noutate. A luat act de noua acuzaţie. Urmează să ne pregătim apărarea”, a declarat avocatul lui Ion Iliescu.

Peste 1.200 de oameni au fost grav răniți în timpul „Mineriadei”.

După anunțul făcut de Parchetul militar de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, procurorul militar Dan Voinea, cel care a instrumentat dosarul Mineriadei, a precizat că Ion Iliescu riscă închisoarea pe viață.

„Acuzațiile sunt corecte, soluții de neîncepere a urmăririi penale s-au mai dat în istoria acestui dosar, în 1995, si apoi redeschis pe același motiv. În anul 2000 de asemenea a fost redeschis si apoi închis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Este a treia oară când se redeschide acest dosar pentru crime împotriva umanității. Victimele căzute în timpul Mineriadei sunt victime căzute sub puterea adversarului politic. (…)Pentru acest tip de infracțiune se dă închisoare pe viață”, a explicat Dan Voinea.

Procurorii au pornit ancheta penală și împotriva lui Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Dumitru Nicolae, Virgil Măgureanu și Cristian Mugurel Florescu. Toți sunt acuzați de crime împotriva umanității.