Ion Iliescu a primit luni, o lovitură dură, la 15 ani de la Mineriada care a dus la căderea Guvernului Roman și la devastarea centrului Capitalei. Va fi cercetat penal pentru crime împotriva umanității în dosarul Mineriadei din  13-15 iunie 1990.

Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat, luni, decizia Procurorului General, de redeschidere a urmăririi penale în dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, de la București.

Potrivit evidenţei de la comisiile parlamentare de anchetă, opt oameni au fost ucişi prin împuşcare sau înjunghiere, iar 746 au fost răniţi în acele zile tulburi.

Din înregistrările din acea perioadă reiese că însuşi Iliescu a chemat minerii să facă ordine în Piaţa Universităţii, unde aveau loc proteste faţă de regimul instaurat de Frontul Salvării Naţionale.

După ce procurorii au cerut redeschiderea dosarului, Ion Iliescu spune că i se pare un lucru firesc.

Oricine este liber să analizeze, să comenteze evenimente trăite, mai apropiate, mai îndepărtate, nu e nicio problemă (…) Aşa că e firesc ca toţi oamenii interesaţi, istorici, cei care vor să descifreze sensul evenimentelor, să se ocupe inclusiv de asemenea momente. Nu e nicio problemă”, a declarat Ion Iliescu, pentru agenţia Mediafax.

România a fost obligată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) să continue investigaţiile în dosarul Mineriadei. Curtea a subliniat obligaţia statului de a face dreptate victimelor crimelor împotriva umanităţii, indiferent de timpul scurs de la săvârşirea acestora. CEDO a arătat în decizia sa că ceea ce s-a întâmplat în 1990 la Bucureşti „constituie o crimă împotriva umanităţii, comisă ca parte a unui atac extins şi sistematic, direcţionat asupra populaţiei civile”.