Iohannis, umilit de Ambasadorul Austriei la București

Klaus Iohannis a fost umilit de Ambasadorul Austriei la București. Președintele României  avut marți o întrevedere cu ambasadorii țărilor UE la București, însă la această reuniune Ambasadorul Austriei nu a venit.

După ce au blocat accederea României și Bulgariei la Schengen, Austria continuă să ne umilească la nivel înalt.

Marți, Ambasadorul Austriei a lipsit de la întâlnite. A trimis în locul său pe însărcinatul cu afaceri, Georg Oberreiter, adjunct-şef de misiune.

În cadrul întâlnirii care a avut loc la Hotelul Athenee Palace Hilton, Iohannis le-a transmis ambasadorilor „hotărârea țării noastre de a găsi soluții pentru a depăși acest blocaj și de a atinge obiectivul de a deveni membru Schengen cât mai curând posibil”.

Ambasada Austriei se încurcă în minciuni cu privire la absența Ambasadoarei

Georg Oberreiter a declarat presei că Adelheid Folie „este în vacanță, în Austria, este într-o vacanță planificată pe termen lung”. După care, Ambasada Austriei a emis un comunciat de presă în care anunță că Ambasadoarea a suferit o ”intervenție chirurgicală”.

„În ceea ce privește reflectarea online a reuniunii de astăzi a ambasadorilor UE cu președintele Iohannis, vă informăm că ambasadorul Adelheid Folie a suferit în weekend o intervenție chirurgicală necesară și planificată de mult timp și, prin urmare, este reprezentată de adjunctul său, Georg Oberreiter, în toate întâlnirile oficiale”, a transmis Ambasada Austriei într-un comunicat pentru Libertatea.

Adelheid Folie este de la 1 septembrie 2021 șef de Misiune şi ambasador al Republicii Austria în România.

Pe 8 decembrie, Ministerul de Externe a convocat-o la sediul MAE pe Adelheid Folie, pentru a i se comunica poziția României „și protestul MAE față de atitudinea nejustificată și inamicală a Austriei, care va produce consecințe inevitabile asupra relațiilor bilaterale”.  Iar a doua zi, printr-o decizie a Guvernului Ciucă, MAE l-a rechemat în țară pe ambasadorul român de la Viena, Emil Hurezeanu, ca o formă de protest diplomatic.