Război pe față între Președintele României și Guvern. Klaus Iohannis pune din nou tunurile pe Guvernul condus de Sorin Grindeanu. Președintele României solicită Guvernului să abandoneze proiectele de ordonanță cu privire la grațiere și la modificarea codului penal.

Președintele României avertizează Guvernul că nu poate trece peste voința cetățenilor și că trebuie să abandoneze ordonanțele pentru grațiere și modificarea codului penal. Iohannis invocă protestele de duminică seară, când în mai multe orașe din țară și în Capitală, au ieșit câteva zeci de mii de manifestanți ca să se opună grațierii.

Guvernul nu poate să treacă peste voința cetățenilor, care este suverană. Vocea oamenilor nu mai poate fi ignorată! O democrație solidă este una în care majoritățile nu abuzează de drepturile lor doar pentru că dețin, vremelnic, puterea. Solicit Guvernului să abandoneze demersurile privind grațierea şi modificarea Codurilor penale. România are doar de pierdut din prelungirea acestei situații care a scos zeci de mii de români în stradă”, a scris Klaus Iohannis pe pagina sa de facebook.

Tăriceanu îl acuză pe Președinte că se amestecă unde nu îi fierbe oala și că îi ”fuge terenul de sub picioare”

„Ceea ce vedem astăzi este că această luptă împotriva corupţiei s-a transformat într-un instrument puternic de luptă politică, de eliminare a adversarilor politici şi aici eu, încă o dată, mă simt obligat să indic cu degetul în direcţia preşedintelui Iohannis, care vede că-i alunecă terenul de sub picioare. Derapajele din sistem, de care noi astăzi discutăm, cred că reprezintă numai o mică parte probabil din ceea ce s-a întâmplat în realitate în ultimii ani în domeniul justiţiei şi acesta este şi motivul pentru care, până la urmă, lucrurile au luat o întorsătură pe care eu o regret, pentru că încrederea în instituţiile statului este fundamentală pentru o societate sănătoasă. Dar, până la urmă, nici nu putem ca aceste lucruri să le ascundem sub preş, să nu le discutăm şi să nu le corectăm, pentru că altfel viaţa cetăţenilor noştri, a concetăţenilor noştri, viaţa oamenilor riscă să devină un coşmar ca în orice sistem autoritar care încet-încet alunecă spre dictatură.Foarte mulţi din cei care sunt în stradă sunt nişte oameni de bună credinţă, dar există o manipulare uriaşă în spate şi această manipulare uriaşă nu este decât lupta sau expresia luptei pentru putere”, a spus Călin Popescu-Tăriceanu la emisiunea „Dosar de politician” de la B1TV.