Scandalizați de decizia lui Iohnnis de a respinge promulgarea Codului Silvic, peste 20.000 de români din 40 de orașe din țară dar și din Diaspora au iești azi în stradă ca să ceară stoparea tăierii pădurilor. Protestul a pornit de la inițiativa lui Ovidiu Drobotă un student din Oradea care a decis să reacționeze față de jaful național.

Început ca un protest local la Oradea, în doar 7 zile, manifestarea a cuprins toată țara. Astfel, azi, au avut loc simultan proteste împotriva tăierii pădurilor,în București, Brașov, Bârlad, Baia Mare, Craiova, Cluj, Iași, Alba Iulia, Drobeta Turnu Severin, Arad, Focșani , Galaţi, Mangalia, Miercurea Ciuc, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Rădăuţi, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Sighişoara, Suceava, Târgovişte, Timișoara, Tulcea și Vaslui.

În Diaspora s-au organizat proteste la Berlin, Chișinău, Copenhaga, Dublin, Londra, Luxemburg, Madrid, Milano, Montreal, Toronto, Munchen, Priștina, Stockholm și Viena.

La București, peste 2000 de persoane s-au reunit la intrarea în parcul Herăstrău dinspre Piața Charles de Gaulle. Înarmați cu pancarte și megafoane, protestatarii scandau: “Nu corporaţia face legislaţia”, ”Afară cu Schweighofer din țară”, ”Nu defrișări, vrem plantări”, ”Fă-te frate cu poporul nu cu drujba și toporul”, ”Pas cu pas pădurile le-ați ras”, ”Vă rugăm să ne scuzați, nu plantăm cât defrișați”, ”Uniți, luptăm, pădurea o apărăm”, ”Toate partidele au tăiat pădurile”.

După circa o oră de scandări în Piață, protestatarii au pornit în marş către Guvern, Palatul Cotroceni, până în faţa Ministerului Mediului, din faţa Parlamentului României.

Deși el este cel care a generat protestele de azi, întrucât a refuzat să promulge Codul Silvic, Iohannis se face că plouă și scrie pe facebook că susține manifestările: Cred că protestul de astăzi împotriva despăduririlor abuzive este unul perfect legitim. Am hotărât ca această gravă problemă a defrișărilor ilegale să fie pusă pe ordinea de zi a următoarei ședințe a CSAT. Sunt convins că vom reuși nu doar să stopăm fenomenul, dar și că instituțiile statului îi vor identifica și trage la răspundere pe cei vinovați.

În fiecare oră, în România se taie peste 3 hectare de pădure, cea mai mare parte a lemnului este exportat pentru industria mobilei. Compania austriacă Holzindustrie Schweighofer este cea care face ”legea” în România în materie de defrișări, alături de Kronospan și Egger. Ei sunt cei care l-au determinat pe Iohannis să retrimită legea Codului Silvic în Parlament, spre re-examinare, invocând fix motivele austriecilor.

proteste bucuresti paduri