A început războiul politic în România în prima zi de campanie electorală pentru prezidenţiale. Iohannis a anunţat de la Cotroceni că refuză remanierea propusă de Dăncilă iar premierul a anunţat că va merge în Parlament pentru un vot de încredere.

Iohannis refuză să dea cors remanierilor guvernamentale propuse de Dăncilă şi acuză guvernul de corupţie şi incompetenţă.

„Degringolada de la nivelul guvernării, care s-a accentuat în aceste zile, confirmă disprețul cu care PSD și ALDE continuă să-i trateze pe români. Propriile lor interese sunt, din nou, mai presus de interesele cetățeanului și de guvernarea acestei țări pentru oameni. Nu ar trebui să fie, însă, nicio surpriză pentru nimeni. Dimpotrivă, este rezultatul firesc a doi ani și jumătate de guvernare haotică, incompetentă și coruptă. Prin votul din 26 mai, românii le-au transmis PSD și ALDE un mesaj extrem de clar, pe care ei, PSD și ALDE, pur și simplu se fac că nu îl înțeleg. România parcurge o criză guvernamentală, dar eu nu voi gira, prin deciziile mele, susținerea acestui guvern. PSD și ALDE, deopotrivă, sunt vinovate pentru eșecul acestei guvernări. Nu accept nicio propunere de remaniere din partea acestui guvern, nu doar pentru că acest guvern și-a schimbat componența politică, ci pentru că propunerile pe care le-am primit sunt pur și simplu inacceptabile. Așadar, resping în integralitate remanierea propusă de premier„, a declarat Iohannis.

La două ore distanţă de la anunţul lui Iohannis cu privire la respingerea remanierii guvernamentale, Viorica Dăncilă a ieşit la rampă cu un atac dur:

„Am urmărit cu profundă dezamăgire spectacolul oferit de candidatul la prezidențiale, Klaus Iohannis, care din păcate nu și-a înțeles rolul constituțional nici după 5 ani de ocupare a funcției de președinte al României. Atitudinea domnului Iohannis nu este deloc surprinzătoare, de doi ani și jumătate se folosește de funcția pe care o deține pentru a împiedica, bloca și critica fără fundament real acest Guvern.  Domnul Iohannis a înlocuit datoria constituțională de mediator între partidele politice, cu cea de sabotaj. Președintele nu a înțeles nici de această dată câtă nevoie are România de maturitate din partea clasei politice, de stabilitatea instituțiilor statului care trebuie să funcționeze indiferent de interesul electoral. Este un comportament la fel de imatur și egoist ca cel al domnului Tăriceanu. Unul abandonează guvernarea, altul blochează numirea miniștrilor.  În ciuda tuturor acestor obstacole din ultimele zile și a tuturor acestor domni cu pretenții de “bărbați de stat” care, din considerente electorale, mențin instabilitate, noi ne vom continua activitatea.  Vom merge în Parlament și vom încerca să obținem susținerea necesară pentru a ne duce mandatul până la capăt.  Și spun acest lucru nu pentru că ne ținem de scaune, așa cum declară unii, ci pentru că avem o responsabilitate față de țară și față de români, avem responsabilitatea de a ne duce programul de guvernare până la capăt, cum am promis în 2016„, a declarat Viorica Dăncilă după atacul lui Iohannis.

Premierul Dăncilă îl somează pe Iohannis să prezinte dovezi cu privire la acuzaţiile de corupţie formulate la adresa Guvernului.

„Este de-a dreptul revoltător faptul că domnul Iohannis folosește de la tribuna oficială a Administrației Prezidențiale expresia “Guvern corupt”. Îl somez pe candidatul Klaus Iohannis să prezinte de urgență probe pentru această afirmație care dăunează profund imaginii României.  Îi asigur pe toți românii că în ceea ce mă privește, nu a existat niciun act de corupție și nicio problemă de ordin juridic care să umbrească activitatea mea.  Domnul Iohannis își vinde sloganul, însă, în realitate, nu își dorește nici un guvern normal, nici un Parlament normal și nici o societate normală„, a declarat Viorica Dăncilă.