Klaus Iohannis și-a luat zi liberă în vizita de patru zile din Kenya, pentru a se relaxa alături de soție, în safari de lux, pe spinarea românilor.

Cum avionul de lux cu care a zburat în Kenya nu era de ajuns, Iohannis abundă de aroganțe și tupeu în vizia de stat. După o zi ”oficială” în Kenya, Iohannis și-a trecut în programul de stat, zi liberă ca să poată merge în safari alături de soția sa. Toate costurile fiind suportate …români.

Însă Administrația Prezidențială ” coafează” ziua liberă, precizând că Iohannis a fost invitat de Ministrul Protejarea Naturii din Republica Kenya, Alfred Nganga Mutua, să viziteze Parcul Național Nairobi. Președintele a fost însoțit de ministrul pentru protejarea naturii din Republica Kenya, Alfred Nganga Mutua.

 

”În cadrul vizitei de stat în Kenya, similar altor șefi de stat, Președintele României, Klaus Iohannis, a fost invitat de partea kenyană să viziteze Parcul Național Nairobi, care este unic în lume prin faptul că aduce aproape de mediul urban o biodiversitate variată. Kenya este un stat cu un profil solid de implicare la nivel național și internațional în domeniul protecției mediului, fiind gazda Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, a Summitului climatic COP12 în 2006 și, foarte recent, a Summitului African pentru Climă. Cooperarea în domeniul limitării schimbărilor climatice și al protecției mediului este o temă centrală a vizitei de stat a Președintelui României în Republica Kenya. Aceasta vine pe fondul interesului deosebit al Președintelui Klaus Iohannis pentru aceste domenii, precum și al prezenței lor ca teme importante în recent adoptata Strategie a României pentru Africa. Vizita în Parcul Național Nairobi a oferit prilejul unei discuții privind conservarea naturii cu ministrul pentru Protejarea Naturii din Republica Kenya, Alfred Nganga Mutua, și cu directorul Serviciului Kenyan pentru Protejarea Vieții Sălbatice (Kenya Wildlife Service), Dr Erustus Kanga. Conservarea biodiversității și managementul ecosistemelor reprezintă o componentă importantă a Memorandumului de Înțelegere în domeniul Protecției Mediului și al Schimbărilor Climatice, semnat pe 14 noiembrie 2023 între România și Kenya, în prezența Președintelui Klaus Iohannis și a Președintelui William Ruto. În plus, prin Memorandum, cele două state își propun să lucreze împreună pentru a promova educația privind schimbările climatice și mediul. Președintele Klaus Iohannis a evidențiat că educația este esențială în protejarea mediului și limitarea schimbărilor climatice și că va susține și promova cooperarea între România și Kenya în domeniul educației pentru mediu. În cadrul vizitei, au fost discutate, de asemenea, strategiile de implicare a comunităților locale în protejarea biodiversității, precum și modalitățile de reconciliere eficientă a protejării naturii cu dezvoltarea urbană, România și Kenya urmând să coopereze în aceste domenii”, transmite Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis a primit de la premierul Ciolacu, peste 7 milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului, bani care au fost secretizați pentru a nu ști pe ce îi cheltuie Președintele.

Iohannis refuză să publice costurile deplasărilor sale în vizitele oficiale, pe motiv că sunt secret de stat.

Klaus Iohannis nu merge în deplasări de stat însoțit de oameni de afaceri sau jurnaliști români, ci doar de consilierii săi și unul doi miniștri, fără ca vizitele sale să aibă vreo urmare economică sau benefică pentru România.