Klaus Iohannis ar putea primi o înfrângere usturătoare de la judeăctorii CCR. Un profesor de drept constituţional susţine că Orban nu putea să fie din nou desemnat premier la o zi după ce a fost demis de Parlamentul României.

Preşedintele României se joacă cu focul în cazul numirii lui Orban să formeze noul Guvern al României.

Profesorul de drept constituțional Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului în perioada 2011-2012, susţine că CCR ar putea să dea dreptate PSD în cazul sesizării pe desmnarea lui Ludovic Orban.

Gheorghe Iancu susține că intenția președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, de a cere CCR să constate un conflict juridic de natură constituțională în cazul noii nominalizări a lui Ludovic Orban are șanse de succes.

Fostul Avocat al Poporului crede că CCR ar putea să-i dea dreptate lui Ciolacu chiar dacă nu există în textul constituțional o interdicție expresă impusă președintelui de a propune ca premier un șef al Guvernului demis din funcție.

Nu este prevăzut în Constituție ceea ce cer ei, dar Curtea Constituțională ar putea să se pronunțe în sens invers, că neavând încrederea Parlamentului, nu mai poate fi desemnat a doua oară„, a declarat Iancu pentru Fanatik.ro.

Drept urmaee, un premier care a pierdut o dată încrederea Parlamentului României nu mai poate cere încă un vot de încredere, altfel ar rămâne fără sens moţiunea de cenzură.