Klaus Iohannis a recunoscut marţi, fără să vrea, faptul că a văzut ordonanţa de clasare a dosarului său penal, depusă de Augustin Lazăr la dosarul de candidat pentru funcţia de Procuror General al României.

Preşedintele României fost întrebat marţi de către jurnalişti, de dosarul de candidatură a lui Augustin Lazăr, din 2016, care a ajuns la Cotroceni şi dacă a văzut ordonanţa de clasare care îl viza, răspunsul fiind scrurt „nu au nicio legătură”.

Una cu alta pot să vă asigur că nu au nicio legătură (n.r. ordonanta de clasare si numirea lui Lazar). Am o opinie (n.r. despre revocarea Procurorului General) si o voi face cunoscuta la momentul potrivit, dar astazi inca nu m-as referi la aceste spete. Insa, in ansamblu, se contureaza un, sa zic eu, comportament sau o abordare a acestui ministru al Justitiei, abordare care este, as clasifica-o eu, pe langa lege. In privinta propunerilor si de numire, si de revocare. Intre timp nu mai am doar dubii, ma indrept usor, usor spre certitudini. Dar, cel putin in ceea ce priveste revocarea procurorului general, un demers aiuritor al acestui ministru si cu corolarul la fel de aiuritor, de povesti, manipulari publice, si asa mai departe… Penibila faza! Suntem in situatia in care momentan s-a inceput un demers judiciar si pot sa va spun de pe acum, ca sa nu fie speculatii: pana cand judecatorii nu vor da un verdict final, nu am de gand sa fac nimic in aceasta chestiune. Iar despre speta revocarii am mai vorbit. Procurorul General Lazar a facut si face o treaba buna. Mi se pare total gresita solicitarea de revocare, gresita din punct de vedere politic, iar din punct de vedere legal voi scrie ceva atunci cand va fi situatia de asa natura. Deci aici clar, foarte clar, ne aflam intr-o zona in care infractorii incearca sa acapareze justitia, si pe cine nu vor putea acapara sau unde vad ei ca nu au sanse, vor sa-i indeparteze, a fost răspunsul lui Klaus Iohannis,

Informaţia a fost făcută publică de către Tudorel Toader în luna octombrie când a făcut publice motivele pentru care a cerut revocarea din funcţia de Procuror General a lui Augustin Lazăr.

Semnatarul ordonanţei de clasare este un procuror Lazăr, dar nu Augustin, ci Cristian, acesta din urmă spunând că nu ştie cum a ajuns documentul într-un dosar de candidatură.

Ordonanţa de clasare făcea referire la un dosar care îl viza pe Klaus Iohannis, în perioada în care era primar al Sibiului, cu privire la mai multe retrocedări.