Preşedintele României Klaus Iohannis nu poate convoca referendum național având ca subiect ”grațierea”. Iohannis este blocat de articolul 74 alin 2 din Constituție. Însă, Președintele a anunțat marți, că a declanșat procedura de organizare a unui referendum național ca să consulte românii cu privire la lupta împotriva corupției.

Președintele României a declanșat marți, procedurile de organizare a referendumului național având ca subiect ”Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”.

Marți, 24 ianuarie a.c., Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a declanşat, în conformitate cu prevederile art. 90 din Constituţia României, procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la următoarea problemă de interes naţional: Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice. În acest sens, Președintele României a transmis o scrisoare președinților celor două Camere solicitând consultarea Parlamentului cu privire la problema sus menționată. Referitor la declanșarea unui referendum național a fost informat și Prim-ministrul României, domnul Sorin Mihai Grindeanu”, se arată în comunicatul oficial al Administrației Prezidențiale.

Marți, prezent la Strasbourg, Klaus Iohannis le-a spus reporterilor din avion că întrebarea nu va conține termenul „grațiere” și a recunoscut că a fost o „eroare”, când a anunțat un referendum pe tema modificării Codului Penal prin ordonanță de urgență și a ordonanței grațierii.

„Există un articol în Constituţie care interzice poporului să se pronunţe pe aceste două teme. Nu puteam să risc să fiu la limita Constituţiei, să întoarcă scrisoarea şi să-mi spună Domnule preşedinte, mai citiţi o dată Constituţia”, a explicat preşedintele Klaus Iohannis, făcând trimitere la art. 74 alin. 2 din Constituţie, care însă se referă la iniţiativa legislativă a cetăţenilor, nu la referendum.

Scrisoarea trimisă de Iohannis, Președinților celor două camere ale Parlamentului: 

Domnului Călin POPESCU-TĂRICEANU, Președintele Senatului

Domnului Nicolae-Liviu DRAGNEA, Preşedintele Camerei Deputaţilor

Stimate Domnule Preşedinte al Senatului,

Stimate Domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor,

În temeiul dispoziţiilor art. 90 din Constituţia României şi al dispoziţiilor art. 2 şi 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, intenţionez să cer poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarea problemă de interes naţional:

  • Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice.

Având în vedere dispoziţiile legale menţionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problema sus-menţionată.

Cu întreaga considerație,

Președintele României, KLAUS WERNER IOHANNIS

Așadar, Președintele României va cheltui peste 20 de milioane de euro pe un referendum consultativ pentru a afla dacă românii vor ca instituțiile statului să continue lupta împotriva corupției.