Klaus Iohannis, Victor Ponta și Alina Gorghiu, critică prin postări pe facebook, decizia Senatului României, de a nu da undă verde urmăririi penale a senatorului PNL, Varujan Vosganian, în dosarul DIICOT, cu privire la acordarea de gaze naturale ieftine, companiilor afaceristului Ioan Niculae.

Președintele României, Klaus Iohannis a criticat dur senatul pentru că l-a protejat pe Vosganian, de ancheta penală a procurorilor DIICOT.

”Mă așteptam ca Senatul să încuviințeze solicitarea DIICOT de începere a urmăririi penale în cazul senatorului PNL Varujan Vosganian. Votul senatorilor arată că nu s-a înțeles încă pe deplin necesitatea schimbării pentru care am pledat atât la consultările cu partidele politice parlamentare, cât și în recentul discurs ținut în plenul Parlamentului. În fața justiției, nu există decât o singură măsură: respectul față de lege, indiferent de persoană sau funcție”, a scris Klaus Iohannis pe pagina sa de facebook.

Premierul Victor Ponta a postat și el un mesaj pe facebook, prin care critică Senatul: Votul Senatului în cazul Vosganian – o mare greșeală și inconsecvență! Noua Alianță Blaga / Gorghiu / Geoană / Vanghelie își arată prioritățile!

Co Președintele PNL, Alina Gorghiu a pus și ea tunurile pe Senat, exprimându-și nemulțumirea față de decizia Senatului României: Senatori din toate partidele au votat, astăzi, regretabil, pentru a bloca bunul mers al justiției. Nu vreau să arunc responsabilitatea asupra acestui vot pe alte partide.  Din păcate, nici domnul senator Varujan Vosganian, nici unii dintre colegii din PNL nu au înțeles că parlamentarii nu trebuie să fie mai presus de ceilalți cetățeni ai României.  Dacă nu vom reuși să avem încredere în justiție, nimic nu se va putea schimba în România.  M-aș fi așteptat la o atitudine mai responsabilă și la mai puțină emoție din partea senatorilor. Acest vot nu este definitoriu pentru PNL, îl consider un accident. Asemenea situații sunt de neacceptat. Parlamentarii PNL care nu vor vota la vedere, de aici înainte, în cazuri similare, vor fi în situația de a nu fi respectat o decizie asumată politic de întreaga conducere a PNL.

Deranjată de reacția lui Ponta, șefa PNL a postat un nou mesaj pe facebook, în care îl atacă pe premier: Spre deosebire de Victor Ponta, am avut decența de a nu împărți responsabilitatea votului din Senatul României cu MAJORITATEA existentă în acest moment. Așa voi face și în continuare. Nici măcar faptul că dl Victor Ponta a absentat de la votul din Camera Deputaților, în cazul Elenei Udrea, nu mă determină să caut vinovații în alte partide pentru situația din Senat. Fac acest lucru pentru că nu cred că un lider politic poate fi și un om de stat dacă nu își asumă responsabilități. Din păcate, dl Ponta rămâne un politician-prizonier al minciunii, care nu va face altceva în cariera sa politică decât să dea vina pe alții. Chiar și prin dedublare.

71 de senatori au votat împotrivă, 56 “pentru”, iar 5 voturi au fost anulate. Varujan Vosganian a declarat, joi, în plenul Senatului, că faptele reţinute în sarcina sa în referat reprezintă exclusiv decizii politice în domeniul economic.

DIICOT susține că: În cauză există suspiciunea rezonabilă că prin activitatea miniştrilor VARUJAN VOSGANIAN şi VIDEANU ADRIEAN, respectiv prin vânzarea preferenţială către SC INTERAGRO SA a unor cantităţi masive de gaze naturale, această societate a fost plasată într-o veritabilă poziţie de monopol pe piaţa gazelor naturale. Mai mult, SNGN ROMGAZ SA şi MINISTERUL ECONOMIEI fiind entităţi ale statului cu atribuţii în domeniul energetic, prin folosirea SNGN ROMGAZ SA în favoarea SC INTERAGRO SA, contrar scopului pentru care SNGN ROMGAZ SA a fost înfiinţată, s-au creat riscuri semnificative în planul securităţii energetice a ROMÂNIEI. În Referate se mai reţine că SNGN ROMGAZ SA a livrat în această manieră către SC INTERAGRO SA, gaze naturale din producţia proprie în valoare de cca. 1.500.000.000 lei, respectiv cca. 500.000.000 USD, din care cca. 270.000.000 lei, respectiv cca. 92.000.000 USD reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal. Impozitul pe profit datorat bugetului de stat de către SNGN ROMGAZ SA, aferent veniturilor diminuate cu cuantumul reducerilor comerciale acordate către SC INTERAGRO SA, este de cca.43.000.000 lei, respectiv cca.15.000.000 USD, iar TVA este de cca.54.000.000 lei, respectiv cca.19.000.000 USD.

În 7 octombrie 2013, Senatul României s-a opus cererii DIICOT privind anchetarea lui Vosganian.