Klaus Iohannis este forțat de PSD să-l desemneze pe Sorin Grindeanu în funcția de prim ministru al României. Dacă Președintele refuză și a doua propunere a PSD, va fi suspendat din funcție de către Parlament.

PSD a cedat pentru moment în privința suspendării lui Iohannis pentru că a refuzat să o desemneze pe Sevil Shhaideh în funcția de prim ministru. Însă, miercuri, liderii PSD au transmis un emsaj clar lui Iohannis, dacă mai refuză și a doua nominalizare a PSD, îl vor suspenda din funcție în mod automat.

„Da, putem începe suspendarea chiar de mâine. Am discutat despre ce avem de făcut, varianta să purcedem la suspendare sau varianta în care să mergem pe aceeași propunere — doamna Sevil Shhaideh — sau varianta în care să mergem pe o altă propunere și aici cu două sub-variante, una dintre acestea fiind tot Sevil Shhaideh, (…) dar cu care nu mai putem merge înainte. Nu a fost o decizie foarte ușoară. (…) În aceste condiții, am propus colegilor mei, după ce înainte m-am consultat cu dl Tăriceanu și a fost de acord să susțină această propunere, ca propunerea noastră pentru președintele Iohannis să fie domnul Sorin Grindeanu. Din câte știu, nu e agent Hezbollah, nu e agent Hamas, poate se descoperă că este KGB, poate se descoperă că a omorât pe cineva. Eu sper ca această propunere să fie luată în serios”, a declarat liderul PSD, la finalul reuniunii CExN.

Sorin Grindeanu a declarat, miercuri seară la Sinteza Zilei că așteaptă ”cu interes” decizia președintelui Klaus Iohannis, adăugând că este pregătit ”pentru orice scenariu”.

Sunt pregătit pentru orice scenariu, nu sunt de capul meu. Privesc cu foarte mare responsabilitate acest vot pe care mi l-au dat azi colegii mei. Și, mai mult decât atât, votul cetățenilor (…). Nu vreau să fac aprecieri vizavi—a-vis de ce va face domnul președinte (…) Sunt bănățean, îmi place să merg încet. Haideți să vedem ce se va întâmpla mâine și cum vor arăta lucrurile mâine. (…) Cred că e normal să așteptăm decizia președintelui’‘, a spus Grindeanu la Antena 3.

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, salută nominalizarea lui Sorin Grindeanu pentru funcția de premier: Ca timișorean, nu pot decât să salut nominalizarea domnului Sorin Grindeanu pentru funcția de prim-ministru al României. L-am avut viceprimar pe Sorin Grindeanu în 2012 și am avut o bună colaborare, așa cum am avut de altfel și în 2016, după ce dânsul a devenit președinte al Consiliului Județean Timiș. Sunt premise foarte bune, așadar, pentru o bună colaborare și în noile circumstanțe, în interesul Timișoarei și al județului Timiș. (…). Îi urez mult succes domnului Sorin Grindeanu, ca prim-ministru, pentru binele României, pentru binele Timișoarei.

Dragnea a spus că speră ca Iohannis să nu refuze și a doua propunere întrucât în mod automat îl vor suspenda: Eu sper că nu va refuza. Am spus că facem un ultim demers pentru a evita o criză politică și nu vreau să inițiez un război politic cu teatru de război fiind România. Deja cursul de schimb începe să intre pe un drum pe care nu îl dorim, pentru că stăm foarte mult în această incertitudine cu un guvern interimar și nu ne face bine. Dar dacă nici acest gest cinstit din partea noastră nu va fi luat în seamă și va refuza și această propunere, cred că nu mai avem altă variantă. Legea fundamentală chiar interzice președintelui să nu țină cont de propunerea unei majorități. Sevil Shhaideh nu a fost pregătită să reziste la acest război urât, în aceste condiții suntem nevoiți să venim cu această propunere. Decizia CCR, chiar dacă dl Zegrean — dl Zegrean din câte îmi aduc aminte este omul pirat din 2012 — spune că este altfel, toată lumea știe că așa ceva nu se poate. Dar așteptăm să vedem ce va face dl președinte.

Traian Băsescu a declarat miercuri că nominalizarea lui Sorin Grindeanu pentru funcția de premier „lasă suspiciuni serioase”, având în vedere că a urmat cursurile Academiei de Informații: Eu aș trage o concluzie scurtă. Dragnea a cedat după o propunere absolut neinspirată, vulnerabilă, în primă fază. Acum se pare că vrea să dea satisfacție: Bine, vă pun omul ăsta, lăsați-mă să fac Guvernul”. Nu aș fi mers pe ideea asta, dar decizia este tot la președintele Iohannis. Vrea să treacă la un proces de desereizare a politicului sau nu. Depinde de președinte. Dacă vrea un proces de desereizare a guvernului, îi va fi foarte greu să accepte și această propunere. Eu în locul președintelui aș lua ordinele emise de domnul Grindeanu, cât a fost ministrul Comunicațiilor, să vedem dacă are legătură cu facilități create pentru instituții de tip SRI sau alte instituții. Eu am spus înainte să-mi termin mandatul, pentru că am simțit lucrurile acestea: structurile de informații au devenit impregnate în toate instituțiile statului. Trebuie pus capăt acestei extinderi a influenței instituțiilor de informații, iar politicul să-și facă treaba. Nu înțeleg de ce oameni tineri, cum este Grindeanu, care a fost în Comisia de supraveghere a serviciilor de informații, a simțit nevoia să facă cursuri la Academia de Informații. Academia Națională de Informații nu este școală de maiștri și cam știu ce elevi vor să le vină acolo și ce să studieze. Dacă prima nominalizare a fost o prostie crasă în capul lui Dragnea, a doua este o eroare politică care nu poate fi îndreptată doar în parteneriat cu președintele. Sigur, o eroare politică în mintea mea care spun: prea multă implicare a serviciilor secrete în instituțiile politice. Președintele Iohannis ar fi trebuit să găsească o formulă să discute cu cei doi lideri. Dar, atenție: Dragnea i-a întins o soluție pe care serviciile secrete o vor, o acceptă pentru că a fost ministrul Comunicațiilor și a făcut și Academia de Informații. Este în regulă, depinde de decizia președintelui — vrea desereizarea guvernului sau nu.

Documentele privind nominalizarea lui Sorin Grindeanu în funcția de premier au ajuns miercuri seară la Cabinetul președintelui Klaus Iohannis.