Klaus Iohannis devine pe zi ce trece un mincinos notoriu, răspândind minciuni grosolane. După ce luni a spus că în Franţa s-au deschis experimental şcoli şi că mai apoi zeci de elevi şi profesori au ajuns la terapie intensivă, marţi Preşedintele a spus că OMS cere să nu se facă testări în masă. În realitate, OMS a cerut încă din luna martie, testări masive la populaţie.

Ca să justifice numărul foarte mic de teste efectuat în România, Iohannis minte de îngheaţă apele despre ceea ce a cerut OMS, tuturor ţărilor.

Numărul de teste a fost pentru mine, din capul locului, o preocupare importantă și am transmis-o tuturor colaboratorilor și membrilor Guvernului cu care am discutat aceste chestiuni. Și adevărul este că s-a crescut foarte, foarte mult. Dacă la începutul epidemiei, capacitatea de testare a fost, chiar la început de tot, de câteva zeci de testări pe zi, s-a ajuns la câteva sute și acum suntem aproape de 10.000. Aproape de 10.000 într-o lună și jumătate.  Este nevoie de o creștere în continuare, dar la întrebarea mea, pe care am pus-o experților, am primit răspuns că nu suntem chiar în coada Europei, suntem la un nivel acceptabil pentru populația României. Pe de altă parte, observ că sunt foarte mulți participanți la discuția publică, ca să zic așa, care solicită testări în masă, însă, în același timp, avem comunicări de la Organizația Mondială a Sănătății care au fost repetate în mai multe rânduri, că nu prea face sens, sau nu prea are rost, ca să mă exprim mai corect pe românește, deci nu prea are rost să facem testări în masă. Testările trebuie făcute la persoanele care prezintă un risc sau care sunt suspecte de infecție, deci testarea se face la persoana suspectă de infecție, nu la tot poporul“, a declarat Iohannis marţi, în cadrul conferinţei de presă de la Cotroceni.

Pe 17 martie 2020, Șeful Organizației Mondiale a Sănătății era supărat pe țările în care se extindea infecția cu COVID-19 și spunea despre aceste guverne că nu au luat măsuri, în ciuda numeroaselor avertismente lansate în ultimele trei luni. Mai exact, nu sunt testați suficienți oameni, iar acest lucru permite răspândirea bolii.

În restul lumii sunt raportate acum mai multe îmbolnăviri decât în China. Am observat de asemenea o înmulțire a măsurilor luate în privința distanțării sociale, dar nu am observat o înmulțire suficient de rapidă a testărilor, izolărilor și anchetelor epidemiologice, care reprezintă ideea principală a răspunsului. Cel mai eficient mod de a preveni infecțiile și de a salva vieți este ruperea lanțului de transmitere, iar pentru a face asta, trebuie să existe testare și izolare. Nu te poți lupta cu un foc legat la ochi. Mesajul nostru pentru toate țările este simplu: Faceți teste! Faceți teste! Faceți teste! Testați fiecare caz suspect”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Aşdar, Klaus Iohannis minte grosolan cu privire la ceea ce a cerut încă din 17 martie 2020, Organizaţia Mondială a Sănătăţii.