Președintele României Klaus Iohannis l-a chemat joi, la Cotroceni, de urgenţă, pe Generalul SRI Florian Coldea pentru a-i cere explicaţii după ultima dezvăluire a lui Sebastian Ghiță.

Generalul SRI Florian Coldea a mers la Cotroceni, a discutat cu Iohannis, însă a refuzat să demisioneze. Drept urmare, Directorul SRI, Eduard Hellvig l-a suspendat şi a declanşat procedura de anchetă internă.

Klaus Iohannis ar fi refuzat să discute la telefon orice amănunt legat de acuzațiile publice lansate de Sebastian Ghiță la adresa șefului operativ al serviciului secret și a cerut o întâlnire față-n față.

În cursul zilei de ieri, de fapt începând cu ora 24.00, SRI a intrat într-o alarmă de grad zero, imediat după dezvăluirile lui Sebastian Ghiță privind relațiile sale de prietenie și colaborare cu generalul SRI Florian Coldea.

Fost membru în Comisia Parlamentară de control a activității SRI, Ghiță s-a referit în ultima perioadă la strânsa colaborare pe multiple planuri pe care a avut-o cu generalul Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, în ultimii 6-7 ani.

Iată dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă:

Am simțit nevoia să fac unele precizări, întrucât agenți de influență ai SRI din presă începuseră să lanseze ideea că am susținut că am găsit acasă biletele de avion, ceea ce după șapte ani este greu de crezut!, că am spus că gen. Coldea era singur etc. Diversiuni de pifani…

1. M-am întâlnit cu generalul SRI Florian Coldea pe aeroportul din Istanbul în februarie 2010. Ne cunoscusem în campania electorală din 2009, când lucrasem cu Traian Băsescu. Am stat de vorbă cu gen. Coldea preț de câteva minute, nu mi-a spus de unde vine sau dacă mai este cu cineva. S-a urcat în acel avion.

2. Nu am vorbit cu Sebastian Ghiță, nici nu cred că-l cunoșteam pe atunci, după cum nu le cunoșteam nici pe soțiile celor doi.

3. Eu aveam bilete la clasa business, mai eram cu niște prieteni care pot spune mai multe despre persoanele care erau în acel avion. Sunt sigur că Coldea, Ghiță și soțiile se aflau în acel avion, dar am declarat presei doar ceea ce am văzut și trăit eu, nu am vrut să vorbesc pentru alții.

4. Cursa de avion era operată de Tarom, am găsit indicii privind biletele de avion pe mail, perioada corespunde cu vacanța Ghiță-Coldea din Seychelles.

La conturarea deciziei președintelui Iohannis se pare că s-a adăugat și acuzația lansată de directorul României libere, Sabin Orcan, privind implicarea generalului SRI, Florian Coldea, în operaționalizarea închisorilor fantomă ale CIA din țara noastră.

Fostul președinte al României, Traian Băsescu a declarat în direct la B1 TV că, indiferent de rezultatul anchetei deschise de SRI în cazul dezvăluirilor făcute de Sebastian Ghiță, Florian Coldea nu va rămâne în funcția de prim adjunct în cadrul serviciului: Primul obiectiv al SRI trebuie să fie apărarea imaginii instiuției. Oricum, generaul Coldea nu mai rămâne prim-adjunct. Nu m-am pronunțat niciodată legat de rezultatul unor anchete, am sentimentul că indiferent care este rezultatul anchetei, Coldea nu va mai rămâne în funcție”, a declarat fostul șef de stat. Totodată, Traian Băsescu a făcut unele precizări referitoare la activitatea Laurei Codruța Kovesi în fruntea DNA. În orice caz, administrativ, nu putem să facem legătura între DNA și SRI. Doamnei Kovesi îi protezază pe turnători.